تيترآنلاين - برخي از سياسيون حاضر نيستند در يك گفت‌وگوي شفاف رودرروي هم قرار بگيرند - نسخه قابل چاپ

برخي از سياسيون حاضر نيستند در يك گفت‌وگوي شفاف رودرروي هم قرار بگيرند

19 مرداد 1389 ساعت 16:33

بي‌طرفي و عدالت در اجراي برنامه را بيشتر در اين تعريف نمي‌كنم كه يك جريان سياسي خوشحال بشود يا يك جريان سياسي ناراحت بشود.


تيترآنلاين - وحيد يامين پور كه طي ماه‌هاي اخير اجراي برنامه‌هاي «رو به فردا» و «ديروز، امروز، فردا» را در شبكه سه سيما بر عهده داشت، در گفت‌وگويي با خبرنگار ايسنا به پرسش‌هايي درباره‌ي روند شكل‌گيري اين دو برنامه، جريانات و مشكلاتي كه به هنگام توليد و پخش اين برنامه‌ها با آن مواجه بودند و همچنين انتصاب وي به گروه فكري خاص كه در مواردي بيننده و شركت‌كننده را با پس زمينه ذهني درباره آن چه در برنامه مي‌گذرد، همراه مي‌كرد، پاسخ داد.

يامين پور درباره‌ي پس زمينه ذهني كه در ذهن مخاطب از نوع تفكر سياسي وي وجود دارد و مشكلاتي كه اين مساله در اجراي برنامه‌اي مناظره‌گونه ايجاد مي‌كند، اظهار كرد: من طبعا بيشتر بايد نگران اين مسأله باشم كه مخاطب احساس كند عدالت در برنامه من رعايت مي‌شود يا خير؛ بله، كار من بسيار دشوار بود و البته بي‌طرفي و عدالت در اجراي برنامه را بيشتر در اين تعريف نمي‌كنم كه يك جريان سياسي خوشحال بشود يا يك جريان سياسي ناراحت بشود. بلكه عدالت و بي‌طرفي و اجراي برنامه را در اين تعريف مي‌كنم كه مردم احساس كنند سوالاتشان پرسيده مي‌شد، ولو اين‌كه سوالاتي كه من مي‌پرسم دغدغه ذهني يا گرايش سياسي من نباشد.
وي تاكيد كرد: خودم رو به مخاطب ترجيح نمي‌دهم؛ سعي مي‌كنم مخاطب را در برنامه دخيل كنم. من نماينده مخاطب در برنامه‌ هستم بنابراين سعي مي‌كنم سوالات آنان را بپرسم.

مجري برنامه «ديروز، امروز، فردا» درباره‌ي نحوه‌ي شكل‌گيري اين برنامه و پيش از آن برنامه «روبه فردا» كه ساختاري مناظره‌گونه داشت، گفت: برنامه‌ ما تقريبا خود به ‌خود شكل گرفت؛ پيش از اين تصوير روشني از چنين برنامه‌هاي جنجالي در ذهن داشتم؛ برنامه‌هايي كه با برنامه‌هاي سياسي معمول تلويزيون متفاوت است.

وي ادامه داد: پيش از اين ده‌ها برنامه سياسي در شبكه‌هاي تلويزيوني داشته‌ام كه از فرم معمول برنامه‌هاي سياسي خارج نشده بود، ولي اين اتفاق در اين برنامه، آن هم در آن برهه زماني بعد از 9 دي، يك اتفاق بود و شايد دليل اصلي‌اش مطالبه جدي مردم از رسانه ملي بود كه مي‌خواستند شفاف‌تر و بي‌پرده‌تر حرف آن‌ها را بازگو كند و سوالات ذهني آن‌ها را بپرسد.

يامين پور تاكيد كرد: من هيچ كار خاصي در اين برنامه نكردم، تنها استراتژي كه داشتم و روي آن پافشاري مي‌كردم اين بود كه به جاي سوالات مرسوم سياسي، سوالاتي را از مهمانان برنامه پرسيدم كه در خيابان‌ها به عنوان دغدغه ذهني مردم مطرح بود. در واقع اين مساله باعث شد كه مهمان‌ها كه بارها و بارها در تلويزيون آمده و مورد سوال رسانه‌هاي مختلف قرار گرفته بودند، اين‌بار ناچار بشوند كه صريح‌تر و شفاف‌تر صحبت كنند.

وي يادآور شد: مردم خيلي زود، احساس كردند كه اين برنامه تفاوت جدي‌ با برنامه‌هاي ديگر دارد و به ذهن و دغدغه‌ي آن‌ها نزديك‌تر است و شفاف‌تر مي‌توانند پاسخ سوالاتشان را دريافت كنند. اين بزرگ‌ترين درسي بود كه از اين برنامه براي من باقي مانده‌است و سعي كردم هيچ‌گاه از اين رويكرد تنزل نكنم.

يامين پور در پاسخ به پرسش ديگر درباره‌ي مشكلاتي كه در دعوت از مهماناني از طيف‌هاي مختلف فكري داشتند كه باعث شد برخي برنامه‌ها با حضور يك جناح فكري توليد و پخش شود و از حالت مناظره خارج شود، گفت: تا وقتي اين برنامه به عنوان يك بمب رسانه‌اي مطرح نشده بود، ما در دعوت از مهمانان مشكل نداشتيم، اما زماني كه اين برنامه يك دفعه ديده شد و همه درباره‌اش حرف زدند و اظهارنظر كردند، يك‌دفعه چهره‌هاي شاخص سياسي احساس كردند كه ملاحظات جدي براي آمدن در اين برنامه دارند. چراكه وقتي به اين برنامه مي‌آيند ديگر بايد تعارفات را كنار بگذارند و شفاف حرف بزنند. اين ملاحظات روز به روز زيادتر شد و كار به جايي رسيد كه ما براي دعوت از مهمانان‌مان با ده‌ها مشكل جدي مواجه شديم.

وي يادآور شد: شرط و شروط‌ها، خلف‌ وعده‌ها و ملاحظات افرادي كه به عنوان مهمان دعوت مي‌شدند، عملا برنامه ما را تعطيل مي‌كرد. من خيلي زود به اين نتيجه رسيدم كه همان‌طور كه در مناظره‌هاي رياست جمهوري‌ هم ديده بوديم، اين مردم نيستند كه ظرفيت ديدن مناظره را ندارند و اين رسانه نيست كه ظرفيت برگزاري مناظره را ندارد؛ هم رسانه و هم مردم توانايي برگزاري مناظره و ديدن آن را دارند، ولي برخي از سياسيون و نخبگان ما هستند كه قوانين مناظره را رعايت نمي‌كنند و يا اين كه حاضر نيستند در يك گفت‌وگوي صريح و شفاف رودرروي هم قرار بگيرند.

مجري برنامه «رو به فردا» اظهار كرد: هرچند در آن برهه خاص طبيعي بود كه يكي از جريان‌هاي سياسي ملاحظه بيشتري براي شركت در اين برنامه‌ها داشته باشد؛ من يك‌بار هم به خاطر مطالبه‌اي كه يكي از رسانه‌ها از من كرده بود، خيلي شفاف به برنامه آمدم و نام تعدادي از چهره‌هاي شاخص آن جريان را كه دعوت ما را براي شركت در آن مناظره‌ها رد كرده بودند، اعلام كردم. بعد هم براي اين كه برنامه لااقل از تعطيلي نجات پيدا كند، ترجيح داديم كه خودمان را به قالب مناظره منحصر نكنيم؛ بنابراين تصميم گرفتيم گفت‌وگو را شكل دهيم، هروقت توانستيم در قالب مناظره آن را برگزار كنيم و هرگاه نتوانستيم در قالب يك گفت‌وگوي دوطرفه آن را ادامه دهيم.

يامين پور يادآور شد: تك تك برنامه‌هايي كه اجرا كرديم داستان دارد؛ ليستي از مهمان‌هاي متفاوت را تهيه مي‌كرديم و در تلاش بوديم از آن‌ها دعوت كنيم، اما غالبا موفق نمي‌شديم. همين مشكلات بود كه ما بعد از حدود يك‌ ماه از برگزاري اين مناظره‌ها به اين نتيجه رسيديم كه يا بايد به علت خلف وعده‌ها و نپذيرفتن‌ها و ملاحظات زياد سياسي‌ها برنامه را تعطيل كنيم و يا اين كه هروقت كه امكانش بود مناظره را برگزار كنيم و هروقت هم كه نشد يك گفت‌وگوي صريح و دوطرفه را خواهيم داشت.

او از برنامه «ديروز، امروز، فردا» به عنوان يك برنامه مناسبتي براي دهه فجر ياد كرد و افزود: ما برنامه‌اي تركيبي و نه فقط گفت‌وگومحور را همان‌طور تدارك ديده بوديم؛ اگر خاطرتان باشد ما بخش جدي برنامه را به بازگويي تاريخ، پخش مستندهايي كه تابه‌حال پخش نشده بود، پخش برخي از صحبت‌هاي حضرت امام (ره) و گفت‌وگو درباره حوادث تاريخي دهه اول انقلاب اختصاص داده بوديم؛ رسالت برنامه «ديروز،‌ امروز، فردا» طبعا با رسالت برنامه «روبه فردا» متفاوت بود، ولي فضاي سياسي ايام دهه فجر سال 88 طبعا اقتضاء مي‌كرد كه ما مخاطب‌ها را نسبت به موضوع مهم سال 88 منتظر نگذاريم و حتما راجع به آن اظهارنظر كنيم.

يامين پور گفت: حضور چهره‌هاي جنجالي‌تر در برنامه «ديروز، امروز، فردا» و عنوان شدن بعضي حرف‌هايي كه تابه‌حال زده نشده و يا آن‌قدر صريح گفته نشده بود، باعث شد اين برنامه هم در همان سطح، مخاطب خودش را حفظ كند؛ ولي اين برنامه يك رسالت ديگري هم داشت؛ سري جديد اين برنامه را ما در سال 89 با همان ملاحظات شروع كرديم؛ نگاهمان اين بود كه هروقت فرصت فراهم شد، مناظره‌اي در موضوعات اجتماعي، فرهنگي و سياسي ارايه بدهيم، در ساير مواقع هم يك برنامه گفت‌وگومحور صريح داشتيم كه در آن خودمان را به موضوعات سياسي محدود نكرديم. بعضي از موضوعات اجتماعي فرهنگي رو هم دخيل كرديم. اوج كارمان هم منتهي به ايام ارتحال حضرت امام(ره) بود كه از چهره‌هاي سياسي شاخصي در برنامه استفاده كرديم.

مجري برنامه «ديروز امروز فردا» به تعطيلي يك ماهه اين برنامه به خاطر برگزاري بازي‌هاي جام‌جهاني اشاره كرد و گفت: در اين يك ماه با با مشكل زمان پخش مواجه بوديم؛ برنامه‌اي از جنس برنامه ما بايد يك زمان موثقي برايش در نظر گرفته شود اما اين‌وقت موثق در شب‌هاي خرداد و تير به خاطر پخش بازي‌هاي جام‌جهاني طبعا نمي‌توانست در اختيار ما قرار بگيرد.

يامين پور بار در پاسخ به پرسش درباره‌ي انتصاب وي به گروه فكري خاص و اين كه اجراي برنامه مناظره توسط چنين فردي، با پس زمينه‌اي براي شركت‌كنندگان و هم‌چنين بينندگان همراه خواهد بود، گفت: اين تصور بيشتر براي كساني است كه قبل از اجراي اين برنامه با من آشنا هستند؛ از آن جا كه من يك روزنامه‌نگارم و براي روزنامه‌ها و سايت‌هاي مختلف مقاله و يادداشت مي‌نويسم، طبعا كسي كه من را مي‌شناسد با همين نگاه من را ارزيابي مي‌كند؛ اما ارزيابي عموم مردم اين گونه نيست. ما نظرسنجي‌هايي از عموم مردم داشتيم كه هيچ‌گاه چنين تصوري درباره‌ي من يا برنامه نداشتند و دليل موفقيت نسبي برنامه در جذب مخاطب از تمام طيف‌هاي جامعه هم همين است.

وي در عين حال با بيان اين كه «انكار نمي‌كنم كه در اين برنامه‌ها مشكلي تابه‌حال نداشتيم» در پايان ابراز عقيده كرد: با اين حال مهمان‌هايي كه به اين برنامه‌ها مي‌آيند اتفاقا از اين كه طرف‌شان كسي باشد كه با ادبيات سياسي آشنا باشد، خوشحالند و كساني هم كه در اين برنامه حاضر شدند و به طور صريح با نظرات سياسي و گرايشات سياسي من فاصله جدي داشتند، از شيوه اجراي من اعتراضي و شكايتي نكردند و حتي در موارد بسياري تشكر و ابراز رضايت كردند.


کد مطلب: 18

آدرس مطلب: http://titronline.ir/vdcei.8zjjh8vbb9.html?18

تيترآنلاين
  http://titronline.ir