تيترآنلاين - اعتیاد دیگرعامل اول طلاق نیست،مشکلات اقتصادی،روانی وعدم رضایت جنسی درصدر است - نسخه قابل چاپ

اعتیاد دیگرعامل اول طلاق نیست،مشکلات اقتصادی،روانی وعدم رضایت جنسی درصدر است

22 آبان 1390 ساعت 20:07

سوالی که مرتب از طرف زوجه در دادگاه شنیده می شود این است که "کجا تمکین کنم؟" و آیا مسکن مناسب برای تمکین و تشکیل زندگی مشترک داریم؟


تيترآنلاين - عوامل موثر در رشد طلاق در گفت و گو خبرگزاری زنان با معاون رییس کل دادگستری

افزایش آمار طلاق و در پی آن افزایش زنان سرپرست خانوار این روزها نگرانی هایی را به دنبال دارد. چه درصدی از زنان موفق می شوند حقوق خود را مطالبه کنند؟ چه درصدی از کسانی که مهریه می گیرند در انتها طلاق می گیرند؟ و اصلا" بیشترین عواملی که منجر به طلاق می شوند کدامها هستند؟

این ها سوالاتی هستند که هر زنی کنجکاو است پاسخ آن ها را بداند و از حمایت های قانونی در کشور از زنان مطلقه باخبر شود.

اینها بهانه ای بود برای گفتگو با حجت الاسلام و مسلمین "صادق رضوانی" معاون رییس کل دادگستری و معاون رییس کل محاکم دادگاه های عمومی و انقلاب تهران و سرپرست مجتمع قضایی شهید باهنر (ره) تا این عوامل را برایمان بازشمارد.

سرپرست مجتمع قضایی شهید باهنر (مناطق ۴ ، ۱۳ و بومهن) در ابتدای سخنانش از عدم ارتقاء فرهنگی سخن می گوید و آن را عامل بسیار مهمی در افزایش آمار طلاق می داند.

او می افزاید : مردم در این سه منطقه با توجه به بافت شهری واجتماعی از نظر فرهنگی در سطح فقر قرار می گیرند واز سطح فرهنگ مطلوبی با توجه به پایتخت بودن تهران برخوردار نیستند و در یک برآیند کلی منطقه ای با این خصوصیات از بقیه مناطق تهران، از حیث جرائم و مشاجرات خانوادگی در سطح بالایی قرار دارند.

آنچه بر اساس تجربی و مصاحبه های حضوری مردم و اصحاب پرونده ها در این مدت مشاهده کردم یکی از عوامل مهم و تاثیر گذار بیکاری و عدم اشتغال مردان خانواده است. بیکاری است که منجر به سوء معاشرات خانوادگی ، برخورد و درگیری و مشاجرات می شود.

سرپرست مجتمع ۲۴ شورای حل اختلاف ادامه می دهد: فقر اقتصادی حاکم بر خانواده ها از عوامل بسیار مهم سوق دهنده خانواده ها به سوی طلاق است.

عامل بعدی پایین بودن سطح فرهنگی و بی اطلاعی زوجین از حقوق و وظایف شرعی خود نسبت به یکدیگر و این عامل با عامل اول یعنی بیکاری رقابت می کند و اگر این وظایف رعایت شوند ، کمتر زمینه تجری زوجین نسبت به یکدیگر فراهم خواهد شد.

او از راه کار مقابله با این عامل سخن گفت و افزود: زوجین به جای اینکه بگویند نمی توانم ، باید تمام سعی خود را در اجرای وظایف زناشویی خود به کارگیرند . کلاس های بازآموزی زوجین قبل از ازدواج و ضروری بودن ارایه گواهی نامه طی نمودن این دوره قبل از ثبت عقد نکاح ، یکی از راه های موثر برای مقابله با این عامل است و البته این کار وظیفه قوه قضاییه نیست؛ بلکه سایر قوه ها وبه خصوص قوه مجریه و سازمان بهزیستی و نهادهای بهداشت محیط باید نسبت به برگزاری این کلاس ها توجه بیشتری داشته باشند.

** عدم رضایت جنسی زن ، عامل ۴۰ درصد طلاق ها

سرپرست مجتمع ۲۴ شورای حل اختلاف ادامه می دهد: عامل عمده دیگر که در حدود ۳۰ تا ۴۰ درصد عامل مخرب در تحکیم روابط خانوادگی به شمار می آید، عدم رضایت جنسی و تامین عاطفی زوجه در روابط زناشویی است که بر زوجه اثر منفی به جای می گذارد وباعث سردی روابط بین زن و مرد خواهد شد.

التذاذ کامل زن از بعد روانی باعث می شود روابط خانوادگی کمتر دچار مشکل شده و هم در علم روانشناسی و هم در شرع مبین اسلام بسیار بر مجبت به زن ها تاکید شده و حتی به مردان تاکید شده تا همسرتان را در حضور فرزندانتان ببوسید و اینگونه عاطفه را به فرزندتان آموزش دهید و البته این نتیجه تحقیق در یکی از پایان نامه های کارشناسی ارشد نیز هست.

این موضوع نیازمند یک کار فرهنگی روانی جدی در جامعه است و البته چند فقره پایان نامه کارشناسی ارشد نیز در این موارد مطرح شده و مورد بررسی واحد آموزش قوه قضاییه هم قرار گرفته که در راستای فرهنگ سازی و ارایه راه کار در این مورد می باشد.

**اعتیاد عامل اول در طلاق نیست

حجت الاسلام رضوانی در ادامه با تاکید بر اینکه اعتیاد عامل او طلاق نیست ادامه می دهد: خانواده های بسیار زیادی هستند که سالها با وصف اعتیاد همسر ولی همچنان به زندگی مشترک ادامه می دهند.

عامل بعدی در افزایش آمار طلاق را می توان شروع حالت فردگرایی در جامعه دانست. اسلام اصالت را نه تنهایی نه به فرد می دهد و نه به جامعه . هیچ یک اصل نیست و هر دو از یک جایگاه برخوردار هستند.

متاسفانه امروزه با گسترش رسانه و ارتباط از طریق ماهواره و اینترنت و نیز نشریات به جای استفاده بهینه از آنها به جنبه منفی آن توجه بیشتری شده و این امر منتهی به رواج زندگی فردی در جامعه و خصوصا" در بین زنان شده است به گونه ای که با اندک مشکلی به سوی طلاق می روند.

یکی از عوامل گسترش طلاق از بین رفتن هسته اصلی خانواده که ارتباط مستقیمی با فردگرایی دارد است. اینکه چرا به فرد گرایی می رسیم دو علت عمده دارد که یکی تهاجم فرهنگی و دیگری احساس بی نیازی زنان است.

او ادامه می دهد: هیچیک از عواملی که منجر به طلاق می شود در اختیار قوه قضاییه نیست ولی واحدهای مشاوره روانی تا حدودی در زمینه کنترل طلاق نتیجه بخش می باشند.

رضوانی ادامه می دهد: با خوشبینی در مواردی که شخصا" با پرونده ها درگیر بودم در طلاق های توافقی بعد از گفت وگویی که شخصا" با زوجین داشتم یک تا پنج درصد مفید واقع می شد و با خوشبینی بیشتر تاهفت درصد از طلاق منصرف می شدند و بقیه آنها همگی بر طلاق اصرار داشتند.

سرپرست مجتمع ۲۴ شورای حل اختلاف از سه راه کار برای جلوگیری از طلاق در جریان رسیدگی به پرونده های طلاق سخن گفت و افزود: تمامی پرونده های طلاق ابتدا به واحد مشاوره روانی ارجاع داده می شوند و تنها ۲۰ درصد آنها به نتیجه می رسند و بقیه آنها همگی بر طلاق اصرار داشتند!

سرپرست مجتمع ۲۴ شورای حل اختلاف از چند راه کار برای جلوگیری از وقوع طلاق در جریان رسیدگی به پرونده های طلاق سخن گفت و افزود : درغالب پرونده های طلاق زوجین قبل از طرح دعوا ابتدا به واحد مشاوره روانی با حضور یک روانپزشک ارجاع داده می شوند که تنها حدود پانزده درصد آنها به نتیجه می رسند ولی بقیه دعوی را پیگیری می کنند که مطابق قانون رسیدگی و حکم مقتضی صادر می شود.

سازوکار دیگر جهت سازش زوجین دراثناء رسیدگی ارجاع زوجین به واحد مددکاری مجتع قضایی است که یک عضو از بهزیستی و نیز یک عضو از پرسنل مجتمع در آن فعالیت دارند.

فرآیند دیگر برای آشتی خانواده ها ارجاع آنان در میانه رسیدگی به شورای حل اختلاف مستقر در مجتمع قضایی است که با تشکیل جلسه سازشی برای به تفاهم رساندن زوجین فعالیت می نمایند و راه کار علمی دیگر جهت صلح و سازش زوجین تشکیل جلسه با حضور قاضی دادگاه و نصیحت زوجین به تفاهم و سازش است که در همه موارد درصد موفقیت کمتر از حد انتظار از یک جامعه اسلامی است.

** گرانی مسکن

حجت الاسلام " رضوانی" می افزاید: فقدان مسکن برای خانواده ها و زندگی مشترک داشتن با خانواده شوهر (مادر شوهر!) و عدم توانایی تهیه مسکن مستقل ، یک عامل تاثیرگذار بوده و با توجه به عامل گرانی اجاره خانه ها که نه تنها ماه به ماه بلکه روز به روز شاهد رشد آن هستیم ، باعث تشدید مشکلات خانواده ها و به دنبال آن طلاق می شود و سوالی که مرتب از طرف زوجه در دادگاه شنیده می شود این است که "کجا تمکین کنم؟" و آیا مسکن مناسب برای تمکین و تشکیل زندگی مشترک داریم؟

او از یک عامل اجتماعی دیگر در افزایش آمار طلاق سخن گفت و افزود: گسترش فرهنگ شهرنشینی و مهاجرت از شهرهای کوچک به شهرهای بزرگ و به خصوص تهران ، یکی از عوامل موثر در طلاق است که تبین روانشناختی موضوع خارج از حوصله این جلسه است ولی فشرده آن اینکه در شهرهای کوچک و روستاها هنوز قبح طلاق ریخته نشده لذا وقتی کسی طلاق می گیرد همه خبر دار می شوند و این امر برای زوجین موجب کراهت و خجالت است که نتوانستند مشکلات خود را حل کنند؛ لذا کمتر به سمت طلاق سوق داده می شوند.

بر خلاف آن در شهرهای بزرگ که عکس این حالت وجود دارد و بی اطلاعی مردم و حتی همسایه ها در واحدهای آپارتمانی از یکدیگر خجالت وقبح طلاق را به حداقل رسانده و بنابراین آن را یکی از عوامل افزایش طلاق می توان برشمرد و از طرفی مشکلات زناشویی در شهرهای کوچک و روستاها با وساطت و به شیوه ریش سفیدی حل می شود و کمتر کار به طلاق کشیده می شود درحالیکه چنین نهادی در جامعه شهری کمتر دیده می شود.

معاون قضایی رییس کل دادگاه های عمومی و انقلاب عدم شناخت کافی زوجین از یکدیگر را عامل دیگری در افزایش طلاق نام برد و گفت: عدم تحقیق و شناخت کافی در زمان عقد یکی از موضوعاتی است که باید به صورت جدی به آن توجه شود و خانواده ها باید از هم شان بودن و نیز هم کفو بودن یکدیگر مطلع باشند و سپس تن به ازدواج فرزندان خود دهند.


کد مطلب: 3523

آدرس مطلب: http://titronline.ir/vdce.w8xbjh8nx9bij.html?3523

تيترآنلاين
  http://titronline.ir