بي تفاوتي نسبت به سلامت عمومي مردم
حميدرضا عسگري
آفرينش , 28 ارديبهشت 1391 ساعت 12:56
آيا با تعطيلي شهر مردم ديگر نفس نمي کشند و گردوغبار استنشاق نمي کنند؟ کدام نهاد و سازمان مسوليت به خطر افتادن جان مردم را برعهده مي گيرد
هميشه در تيترهاي خبري و يادداشت هاي مختلف از ورود"ريزگردها" به کشورمان به عنوان "ميهمان ناخوانده" يا "سوغات همسايگان" ياد مي شد. اما ديگر اين ميهمان ناخوانده به ميزبان تبديل شده و همواره در کشور جا خوش کرده، تنها گاهي رقيق مي شود و گاهي غليظ. پديده ريزگردها در حدود يك دهه است كه به مشكل اساسي در منطقه غرب و جنوب غرب كشور تبديل شده و متاسفانه دامنه آن به بيش از20 استان ديگر هم کشيده شده است. اما به واقع مسبب اين معضل طبيعي کيست و راه حل رهايي از اين طاعون سلامتي چيست؟
رسوب گردوغبار در بافت ريه باعث عفونت هاي تنفسي، سرطان هاي ناشي از فلزات سنگين و بيماري هاي مزمن ريه مي گردد. با ته نشين شدن زياد گرد و غبار دركيسه هوايي بدن انسان، فرد دچار خفگي و تنگي نفس مي شود. حال که مردم کشور همواره اين آلودگي ها را استنشاق مي کنند!
عامل اصلي اين مشکلات بيش از 90 درصد کشورعراق است.يك ميليون و 800 هزار هكتار بيابانهاي كشور عراق عامل اصلي توليد ريزگرد در كشورماست. البته 500 هكتار از اراضي جنوب شرقي سوريه، اردن، 200 هزار هكتار از اراضي جنوب تركيه و بخشهايي از عربستان نيز كانون توليد ريزگرد محسوب ميشود.
متاسفانه مالچ پاشي مناطق بحران خيز و تامين اعتبار از سوي طرف عراقي جدي گرفته نمي شود وهمواره با بحراني شدن وضعيت براي کشورمان وعده هايي را براي مقابله با اين پديده مي دهند که هيچگاه اجرا نمي کنند.
اما مهمتر از عملکرد عراقي ها انتظاراتي است که از مسولان کشورخودمان وجود دارد. درحال حاضر اين ريزگردها به معضل روزانه مردم جنوب و جنوب غرب کشور تبديل شده است. متاسفانه آماري از بيماران تنفسي و تلفات جاني که اين آلودگي براي مردم اين مناطق به وجود آورده است در دست نيست اما تصور اينکه هرروز در هوايي مه آلود از گرد وغبار تنفس کني، بسياري از حقايق را تداعي خواهد کرد. جاي تاسف است تا زماني که اين ريزگردها به پايتخت نرسد خبري از تشکيل ستادهاي بحران، اعلام آماده باش به بيمارستان ها و اورژانس، تخصيص اعتبار و اعتراض نهادهاي مختلف و ... نيست!. آيا تدبيري غير از تعطيلي مدارس و ادارات براي جلوگيري از اين پديده وجود ندارد؟ آيا با تعطيلي شهر مردم ديگر نفس نمي کشند و گردوغبار استنشاق نمي کنند؟ کدام نهاد و سازمان مسوليت به خطر افتادن جان مردم را برعهده مي گيرد. چرا هيچ کس پاسخگوي اين معضل نيست و اهميتي به آن نمي دهند و راه حلي موثر براي آن اتخاذ نمي کنند. آثاري که در بلند مدت برسلامت مردم و محيط زيست کشورمان وارد مي شود چندين برابر اعتباراتي است که تاکنون به اين مهم اختصاص داده نشده است! تنفس زنان باردار از ترکيبات موجود دراين ريزگردها، باعث به دنيا آمدن کودکان ناقص الخلقه مي شود. کودکان درحال رشدي که در معرض اين هواي مسموم قرار دارند دچار کند ذهني و عدم رشد متناسب مي گردند آيا اين همه فاجعه براي توجه به اين معضل کافي نيست؟!
راهکار اصولي و علمي براي مقابله موثر با اين پديده توجه به صنعت کشاورزي، مديريت منابع آبي، ايجاد پوشش گياهي و ريگ پاشي درمسير بيابان ها است. درحال حاضر به نظر بسياري از کارشناسان محيط زيست استفاده از مالچ پاشي در جلوگيري از اين پديده راهکار اصولي نيست. مالچ ماده اي بد بو است که از نفت گرفته مي شود و با پاشيدن آن ديگر آب نمي تواند به خاک نفوذ کند و عملاً هيچ پوشش گياهي درآن قسمت نمي رويد. ضمن اينکه افزايش بيش از حد اين آلودگي ها باعث شده بسياري از کشاورزان و مردم اين مناطق به مهاجرت روي آورند و اين امر خود زمينه ساز معضلات ديگري است. با ورود اين ريزگردها زمين هاي کشاورزي و منابع آبي دچار آسيب جدي شده اند و بسياري از کشاورزان بيکار شده اند.
لازم و ضروريست تا مسولان کشورمان با ايجاد يک بسيج همگاني در داخل و افزايش رايزني هاي خارجي يک اتحاد منطقه اي ايجاد کنند تا به طور جدي به حل اين معضل پرداخته شود. لحاظ کردن مناسبات سياسي در مواجهه با اين معضل که منشأ خارجي دارد باعث به خطر افتادن سلامت مردم کشور مي گردد و شايد تلفات آن در دراز مدت از جنگ هشت ساله نيز بيشتر باشد!
کد مطلب: 4694
آدرس مطلب: http://titronline.ir/vdce.o8ebjh8pe9bij.html?4694