تيترآنلاين - دلار؛ ارزي كه در ايران وارونه مي‌رقصد - نسخه قابل چاپ

دلار؛ ارزي كه در ايران وارونه مي‌رقصد

10 مهر 1389 ساعت 17:24

در حالي كه مسئولان بانك مركزي به عنوان نهاد تنظيم‌كننده نرخ ارز و مديرعامل بانك ملي به عنوان بزرگ‌ترين بانك دولتي از كنترل و كاهش نرخ ارز خبر مي‌دهند، اما هنوز اثرات اين اقدام‌ها در بازار ارز بروز نيافته است.


تيترآنلاين - مسئولان پولي كشور از سامان‌دهي و كنترل نرخ ارز خبر مي‌دهند، اما بازار خريد و فروش ارز در حوالي چهارراه استانبول تا ميدان فردوسي تهران عملا متوقف است. 

به گزارش مهر، در پی اعلام بانک مرکزی مبنی بر اینکه به هر متقاضی به هر میزان و بدون هیچگونه محدودیتی ارز فروخته می شود، بسیاری از فعالان بازار و مردم امروز برای دریافت ارز به صرافی های بانکها هجوم آوردند.

به گزارش ايسنا، در حالي كه مسئولان بانك مركزي به عنوان نهاد تنظيم‌كننده نرخ ارز و مديرعامل بانك ملي به عنوان بزرگ‌ترين بانك دولتي از كنترل و كاهش نرخ ارز خبر مي‌دهند، اما هنوز اثرات اين اقدام‌ها در بازار ارز بروز نيافته است. خريد و فروش ارز در صرافي‌ها متوقف است و علاوه بر اين، صرافان از اعلام نرخ ارز روي تابلوهاي واحدهاي صنفي شان خودداري مي‌كنند و تابلوهاي آن‌ها پاك است.

البته نرخ دلار كه اواسط هفته گذشته از 1250 تومان هم گذشت، از روز چهارشنبه رو به كاهش گذاشت و مسئولان بانك مركزي مي‌گويند مردم مي‌توانند با مراجعه به صرافي بانك‌ها و همچنين صرافي‌هاي مجاز، آن را با قيمت 1085 تومان تهيه كنند.

علاوه بر اين مديرعامل بانك ملي ايران پيش‌بيني كرده است كه نرخ ارز قبل از پايان هفته جاري به كمتر از هزار و 60 تومان كاهش يابد.

* محدوديتي نيست

محسن عباسي ـ مدير اداره نظارت بر موسسات پولي غيربانكي بانك مركزي ـ در اين باره مي‌گويد:‌ "صرافي‌هاي بازار كه مورد تاييد بانك مركزي هستند، مي‌توانند به صرافي بانك‌ها مراجعه كرده و به صورت نامحدود ارز تهيه كنند".

محمودرضا خاوري - مديرعامل بانك ملي ايران - هم تاكيد مي‌كند:‌ "در حال حاضر هيچ محدوديتي براي فروش ارز وجود ندارد و حتي هيچ مدركي از خريداران ارز دريافت نخواهد شد. حتي اگر كسي صد هزار دلار نيز بخواهد بدون دريافت هيچ مدركي اين ميزان ارز در اختيار او قرار خواهد گرفت. البته اگر كساني مي‌خواهند ارز را خريده و آن را سپرده كنند اين امكان نيز وجود دارد و به سپرده‌هاي آنان سود هفت درصد تعلق مي‌گيرد. همچنين تغييري در نرخ ارز مسافرتي ايجاد نشده و در پنجشنبه گذشته اين نرخ حدود هزار و 30 تومان بوده است".

* دليل افزايش

مديرعامل بانك ملي دليل افزايش نرخ ارز را در هفته گذشته، ايجاد وقفه‌اي در پرداخت‌ها به دليل برخي تحريم‌ها دانست كه باعث كمي افزايش قيمت شد و تاكيد مي‌كند:‌ "البته در اين فضا عده‌اي شروع به فعاليت‌هايي كردند. به نظر من افزايش قيمت دلار بيشتر به دليل سفته‌بازي و مسائل جهاني تاثير چنداني بر آن نداشت كه در نهايت سودجويان نتوانستند به هدفشان برسند".

وي در پاسخ به سوالي مبني براينكه چه جايگزيني براي كشور دوبي در نقل و انتقالات پولي و بانكي در نظر گرفته شده است گفت: "البته در زمان جنگ نمي‌توان نقشه را براي دشمن بيان كرد، اما مطمئن باشيد دنيا طالب معامله با ماست و چون قطع روابط تجاري با ما بسياري از كشورها متضرر مي‌شوند، بنابراين آن‌ها خودشان راه ارتباط با ما را پيدا مي‌كنند".

اما سيدشمس‌الدين حسيني ـ سخنگوي اقتصادي دولت ـ درباره دليل افزايش قيمت ارز مي‌گويد: "دليل عمده اين امر به بالا رفتن تقاضاي نقدي ارز بر مي‌گردد كه متناسب با آن ارز به بانك‌ها و صرافي‌ها عرضه نشده بود و حالا با عرضه مناسب اصلاح خواهد شد".

او به طور تلويحي از غفلت نظام بانكي كشور در كنترل نرخ ارز انتقاد مي‌كند و مي‌گويد: "البته نمي‌توان گفت مديريت ضعيف بوده، اما سيستم بانكي بايد هشيارتر باشد و در حال حاضر آقاي رييس‌كل بانك مركزي خودشان فرمان را به دست گرفته‌اند و بازار را هدايت مي‌كنند".

* توقف معاملات

مشاهدات خبرنگار ايسنا نشان مي‌دهد بسيار از صرافي‌ها از خريد و فروش ارز خودداري مي‌كنند و بسياري از اين واحدها در ميدان فردوسي و نقاط ديگر شهر تهران به حالت نيمه‌تعطيل درآمده‌اند. خاوري با تاييد اين مطلب مي‌گويد: "عده‌اي باورشان نمي‌شد كه بانك بتواند با قدرت خود نظام ارز را مديريت كند. بنابراين به دليل شوكي كه به آنها وارد شده، هنوز قيمت جديد را در صرافي‌ها ثبت نكرده‌اند".

* كنترل روزانه نرخ ارز

روابط عمومي بانك مركزي در اطلاعيه‌اي اعلام كرده است كه از اين پس نرخ ارز به صورت روزانه تعيين مي‌شود و با هر گونه اخلال در بازار ارز و طلا برخورد قانوني مي‌شود. 

* نظارت بر بازار

مدير اداره نظارت بر موسسات پولي غيربانكي بانك مركزي درباره نحوه نظارت بر بازار مي‌گويد: "از آخر هفته گذشته بازرسان بانك مركزي با هدف نظارت بر انجام صحيح خريد و فروش ارز طبق نرخ‌هاي اعلامي بانك مركزي در سطح بازار حضور پيدا كرده‌اند و بر عرضه ارز به طور جدي نظارت دارند".

عباسي تاكيد مي‌كند: "صرافي‌هايي كه داراي مجوز بانك مركزي نيستند، از سوي بازرسان بانك مركزي شناسايي شده و به طور قاطع مورد پيگرد قرار مي‌گيرند". به گفته او، با هرگونه تخلف در زمينه ارائه نرخ ارز به شدت برخورد و پروانه صرافي‌هاي متخلف باطل خواهد شد.

* هشدار نسبت به سوءاستفاده از كارت‌هاي ملي

عباسي همچنين نسبت به سوءاستفاده برخي سودجويان از كارت ملي مردم در خريد ارز هشدار مي‌دهد و مي گويد: "كارت ملي يك سند هويتي است و نبايد در اختيار فرد ديگري قرار بگيرد. متاسفانه اخيرا گزارش‌هايي در اين باره داشته‌ايم كه برخي سودجويان با اجاره كارت ملي برخي از مردم در شهرستان‌ها اقدام به خريد ارز مي‌كنند كه اين كار يك تخلف است". 

* ساماندهي مي‌شود؟!

بايد همچنان منتظر روزهاي آتي بود كه نرخ ارز تا چه حد كاهش خواهد يافت و خريد و فروش به روال عادي برخواهد گشت. پيش‌بيني مي‌شود كه بازار دلار و حتي طلاي ايران طي هفته آينده روزهاي پرتلاطمي را پشت سر بگذارد.


کد مطلب: 1057

آدرس مطلب: http://titronline.ir/vdce.n8zbjh87f9bij.html?1057

تيترآنلاين
  http://titronline.ir