تيترآنلاين - صف‌هاي طويل سكه نتيجه سياست غلط بانك مركزي - نسخه قابل چاپ

صف‌هاي طويل سكه نتيجه سياست غلط بانك مركزي

5 ارديبهشت 1390 ساعت 16:56

متأسفانه نمي‌توان كنترلي روي شبكه هايي كه وارد بازار شده‌اند و همچنين افرادي كه داراي پول‌هاي بي‌حساب و سرگردان هستند، صورت داد


تيترآنلاين - مدير عامل صندوق توسعه صادرات طلا و جواهر با تأكيد براينكه مردم نبايد نادانسته وارد بازار طلا شوند به آنها توصيه كرد درگير صف و تب‌هاي گذري اين بازار نشوند و ضمن اينكه عرضه قطره چكاني سكه در شعب بانك ملي را راه كنترل بازار ندانست از احتمال ورود حجم بالايي از سكه‌هاي تقلبي به بازار در روزهاي آتي خبر داد.‌
علي فخر موحدي در گفت‌وگو با فارس، ضمن تأكيد براينكه التهاب بازار طلا با تسكين‌هاي موقتي و آرام‌بخش‌هاي كوتاه مدت به حالت عادي برنمي‌گردد، اظهار داشت:‌ بايد براي نقدينگي سرگردان 300 هزار ميليارد توماني فكري كرد و آنرا در بازارهاي سرمايه متمركز نمود، اين امر مسبب وضعيت فعلي بازار طلا شده است.
وي با اشاره به راهنمايي‌هاي غلط برخي افراد براي سياست‌گذاري درباره بازار طلا و سكه، افزود: اين راهنمايي‌ها موجب مي‌شود كه عده اي از مردم ضرر كرده و افراد سودجو و حرفه‌اي سودهاي خود را دوچندان كنند.
مدير عامل صندوق توسعه صادرات طلا و جواهر درباره توزيع سكه در شعب منتخب بانك ملي از سوي بانك مركزي، گفت: عرضه سكه به معناي اين بود كه بانك مركزي مي‌تواند با قدرت در اين موارد عمل كند ولي محدوديت ارائه 5 قطعه سكه به هر شخص موجب شد كه نتيجه‌اي حاصل نشود؛ وقتي نياز غيرعادي سكه در بازار مشاهده مي‌شود به جاي عرضه هر شمش 12.5 كيلوگرمي مي‌توان 7 هزار قطعه سكه ربع بهار آزادي توليد و عرضه كرد تا نياز را مرتفع نمود.
وي اضافه كرد:‌ شرايط فعلي بازار طلا وضعيت عادي ندارد؛ درحالي كه قيمت‌هاي جهاني درحال افزايش است قيمت‌هاي داخلي بالاتر از اين قيمت ها اعلام مي‌شود و همين امر وضعيت را غيرعادي مي‌كند.

* قانون مبهم درباره طلا؛ اگر سكه طلا كالاست توزيع آن به بخش خصوصي واگذار شود

موحدي با تأكيد بر وجود مشكلات قانوني در بخش طلا، عنوان كرد:‌ اگر طلا كالاست و با همين عنوان مي‌تواند در سطح كشور قابليت مبادله داشته باشد بايد براساس قانون اصل 44 معامله اين كالا (مقداري كه در اختيار بخش خصوصي است) به بخش خصوصي واگذار تا تنظيم بازار با اين ترتيب انجام شود.
اين مقام مسئول در بازار طلا و جواهر ادامه داد:‌ قوانين ضد و نقيضي وجود دارد كه براساس آن واردات شمش طلا آزاد اما در مقابل 4 درصد ماليات برارزش افزوده به آن تعلق مي‌گيرد؛ از شمش طلا مي‌توان سكه را توليد كرد اما ضرب سكه در اختيار بانك مركزي است.
وي افزود:‌ بانك مركزي سكه را ضرب و وارد بازار مي‌كند و پيگر اتفاقات رخ داده بعد از ورد سكه به بازار نمي‌شود؛ بانك مركزي مي‌تواند براي اين مسأله برنامه‌ريزي دقيق ارائه دهد.
موحدي طلاي موجود در بانك مركزي را مخصوص سياست‌هاي دولت عنوان و تصريح كرد:‌ شمش طلاي بانك مركزي در برخي مقاطع تبديل به سكه شده و به بازار براي كنترل نوسانات عرضه مي‌شود و از اين پس دولت نمي‌تواند نقش موثري در كنترل اين بازار داشته باشد يعني ميزان طلاي موجود خانواده ها و همچنين حجم خروج و ورود طلا به كشور را كنترلي نمي‌كند.

* لزوم تشكيل بازار سرمايه‌گذاري طلا در ايران

وي ضمن اشاره به اينكه رشد بازار بورس سقف معيني دارد، افزود:‌ بايد ديد كه تا چه زماني مي‌توان اعلام كرد كه هيچ بازار ديگري به جزء بورس جذابيت ندارد. رشد روند شاخص بورس از پارامترهايي پيروي مي‌كند و همين عوامل رشد شاخص‌ها بايد در بورس ايران نيز موجود باشد و البته مي توان آنها را بررسي كرد.
به گفته اين مقام مسئول در بازار طلا و جواهر، حتي به فرض اينكه بورس ايران بهترين بورس دنياست بازهم نمي توان تمام مردم را مجبور به سرمايه‌گذاري در اين بازار كرد.
موحدي با تأكيد براينكه دولت و بانك مركزي بايد به تشكيل بازار سرمايه‌گذاري طلا در كشور بيانديشند، گفت:‌ بانك مركزي نبايد سرمايه‌هاي عظيم خود را به سكه تبديل و در حجم بالايي براي كاهش قيمت‌ها به بازار عرضه كند.
وي گفت: بانك مركزي به جاي حضور مقطعي و عرضه سرمايه‌هاي عظيم خود در قالب شمش و سكه طلا مي‌تواند با تشكيل و متمركز كردن قواي خود در بازار سرمايه‌گذاري حجم زيادي از سرمايه‌هاي نقدي وسرگردان را به كار گرفته و مديريت نمايد.
مدير عامل صندوق توسعه صادرات طلا و جواهر تصريح كرد: بازارهاي سرمايه‌گذاري در دنيا وجود دارد ولي مشكلات قانوني و عدم آگاهي از كم و كيف تنوع بازارهاي سرمايه و همچنين بعضي رفتارها اجازه نمي‌دهد اين بازار در ايران شكل بگيرد. اين بازار همان بازاري است كه نياز وصل شدن بازارهاي سرمايه‌اي كشور و اداره آن با روش‌ها و استاندارهاي بين‌المللي را به وضوح نمايان ساخته است.

* نبايد با هر مسأله‌اي در اقتصاد از زاويه بسته و با سوءظن برخورد كرد

وي تأكيد كرد:‌ مسئولان مربوطه بايد به جاي ورود به بازار با نقش كنترلي از جايگاه هدايتي بازار را در اختيار بگيرند؛ نبايد با همه مسائل پليسي برخورد كرد.
موحدي با بيان اينكه بايد از پتانسيل و توانمندي‌هاي بازار سرمايه‌اي طلا به نحو مطلوب استفاده كرد، افزود: معمولاً از بازارهاي سرمايه‌اي پشتيباني مي‌كند كه سرمايه مردم را به سرمايه راكد تبديل نكند بلكه آنها را به سرمايه فعال مبدل نمايد و اين ذهنيت غلط در ارتباط با بازار طلا نيز موجود است در صورتي كه مي‌توانيم يكي از بازارهاي فعال در زمينه طلا در سطح بين‌المللي را داشته باشيم.
اين مقام مسئول در بازار طلا و جواهر تصريح كرد:‌ چه اشكالي دارد كه سازوكار ورود سرمايه‌هاي راكد مردم به بازار طلا مهيا و با اين حساب بازار طلا را به بازار فعال تبديل كرد. اكثر مسئولان مي‌دانند كه بورس‌هاي فعال دنيا در زمينه طلا چگونه فعاليت مي‌كنند مي‌توان سازوكارهايي را به كار گرفت تا معاملات طلا در ايران نيز به يكي از بازارهاي پرطرفدار در منطقه مبدل شود.
مدير عامل صندوق توسعه صادرات طلا و جواهر با بيان اينكه نبايد به نوسانات اخير بازار طلا به صورت منفي نگاه كرد، گفت:‌ هر كسي كه وارد بازار سرمايه‌اي از جمله بورس و فلزات (گران‌بها و كم بها) مي‌شود هزينه عواقب آن بازار را نيز قبول مي‌كند.
موحدي ادامه داد: اعلام توزيع سهميه‌اي طلا باعث شده كه نوسانات بازار به نحوي مديريت شود كه نتيجه مطلوب را به همراه نداشته باشد.

* مردم بدون برنامه‌ريزي و مشاوره وارد بازار طلا نشوند

وي با تأكيد براينكه هرگونه اظهارنظر درباره بازار طلا بايد علمي و تخصصي باشد، اظهار كرد:‌ تحليل‌ها، شواهد و قرائن بازار و حضور اقتصادهاي نوظهوري كه مصرف‌كننده عمده طلا در جهان به صورت صنعتي و در سطح بين‌المللي هستند نشان مي‌دهد كه طلا تا پايان سال 2011 در هر اونس حداقل 1600 دلار و حداكثر به 2000 دلار خواهد رسيد.
اين مقام مسئول در بازار طلا و جواهر نفوذ حجم عظيمي از سرمايه‌هاي كلان برخي افراد در بازارهاي بين‌المللي را دليل اصلي اين نوسانات عنوان و تصريح كرد: بايد با طراحي سيستم‌هاي كارآمد داخلي و ايجاد واحدهاي كارگزاري از اين بازار به نحوي استفاده كرد كه حتي سرمايه‌هاي خرد را نيز به كار گرفت و زمينه‌هاي اشتغال افراد را فراهم ساخت.
مدير عامل صندوق توسعه صادرات طلا و جواهر ضمن اشاره به اينكه مردم نبايد بدون برنامه‌ريزي و مشاوره وارد بازار طلا شوند،‌ گفت:‌ بايد ديد چه اتفاقي براي افرادي كه وراد بازار طلا مي‌شوند رخ خواهد داد؛ به هرحال مردم بايد مراقب باشند كه سرمايه هاي خود را از دست ندهند.
موحدي به مردم توصيه كرد كه درگير صف‌ها و تب‌هاي موقتي بازار طلا نشوند و تحليل‌هاي فني متخصصان بازار را قبل از هر اقدامي مطالعه كنند.
اين كارشناس بازار طلا و جواهر تأكيد كرد:‌ از مسئولان و همچنين اصحاب رسانه خواهش مي‌كنيم كه با گزارشات و مصاحبه‌هاي خود بازار را ملتهب نكنند و با رفتارهايي كه شايسته موقعيت كنوني كشور است و براي اقتصاد و جامعه مفيد مي‌باشد بازار را راهنمايي كنند.

* عرضه قطره‌چكاني سكه، راه كنترل بازار نيست

وي با اشاره به قدرت بانك مركزي براي كنترل بازار، گفت:‌ بانك مركزي توان كنترل بازار را دارد اما نبايد با سيستم سهميه‌اي و قطره‌چكاني طلا را به بازار عرضه كند.
مدير عامل صندوق توسعه صادرات طلا و جواهر درباره تأثير ادامه عرضه با روش فعلي، تصريح كرد:‌ بانك مركزي بايد پاسخ دهد كه با اين روش چگونه توقع كنترل بازار را داشت؛ احتمالاً سياستي پشت اين موضوع است و نبايد جو را ملتهب و در نهايت طبعات ناشي از آنرا به ديگران نسبت داد.
موحدي با تأكيد براينكه دولت و بانك مركزي بايد بي‌توجه به جوسازي‌هاي برخي گروه‌ها براي طلا برنامه‌ريزي داشته باشند، تصريح كرد: بانك مركزي و دولت در رابطه با بخشي از طلا كه در اين بانك است مسئوليت دارد اما وقتي سكه‌ها ضرب و وارد بازار شود ديگر دولت نقش كنترلي و نظارتي برآن را ندارد و مشكل از اينجا شروع مي‌شود.
مدير عامل صندوق توسعه صادرات طلا و جواهر گفت: متأسفانه نمي‌توان كنترلي روي شبكه هايي كه وارد بازار شده‌اند و همچنين افرادي كه داراي پول‌هاي بي‌حساب و سرگردان هستند، صورت داد.

* احتمال ورود حجم بالايي از سكه‌هاي تقلبي به بازار

موحدي تأكيد كرد:‌ در صورتي كه وضعيت موجود در بازار طلا ادامه داشته باشد، تفاوت قيمت‌هاي سكه باعث ورود حجم زيادي از سكه‌ها به بازار خواهد شد.
اين مقام مسئول بازار طلا و جواهر ورود سكه‌هاي تقلبي به بازار را به ضرر مصرف‌كنندگان دانست و گفت:‌ به نظر بنده بانك مركزي به جاي عرضه سكه از طريق بسته‌هاي 100 و 200 تايي بايد روال بانك‌هاي مركزي سوئيس و توكيو وساير كشورهاي معتبر (عرضه سكه با مشخصات و رعايت ضرايب امنيتي) را دستور كار خود قرار دهد.
وي افزود: اگر سكه با همين وضعيت بماند در چند روز آينده سوءاستفادهاي زيادي در بازار سكه از جمله ورود سكه‌هاي تقلبي رخ خواهد داد.

* نگراني فعالان بازار از ادامه وضعيت موجود سكه

مدير عامل صندوق توسعه صادرات طلا و جواهر دربخش ديگري از اين گفت‌وگو درباره اختلاف قيمت فروش سكه در بازار آزاد با قيمت‌هاي رسمي بانك مركزي‌، بيان كرد: مسئولان صنفي و فعالان بازار موافق اين وضعيت نيستند.
وي افزود:‌ زماني كه اين اتفاق مي‌افتد يعني روند عادي از دست فعالان بازار خارج شده است و بازار در اختيار افراد غيرفني و حرفه‌اي قرار گرفته است.
اين كارشناس بازار طلا و جواهر اظهار كرد:‌ ورود افراد غيرفني به بازار را موجب تشكيل بازار متلاطم و متضرر شدن آنها مي‌شود؛ الان اكثر سكه‌فروشان و مغازه داران حرفه‌اي تمايلي براي خريد و فروش سكه ندارند و همين به معناي جو متلاطم بازار است.
موحدي با اشاره به جو رواني بازار طلا و سكه، گفت: مسئولان مربوطه براي كنترل بازار دير وارد عمل شدند و الان هم كه دست به كار شده‌اند بازهم به دليل به كارگيري روش‌هاي سنتي نتوانسته‌اند جو رواني بازار را كنترل كنند.
مدير عامل صندوق توسعه صادرات طلا و جواهر با بيان اينكه اعلام يكباره و بدون امور فرهنگي و زمينه‌سازي‌هاي لازم سياست‌هاي اقتصادي (اخباري مانند حذف صفرها) موجب افزايش نگراني‌ها و گسترش جو رواني بازار شده است،‌گفت:‌ اميد مي‌رود با درايت مسئولان اقتصادي و همچنين مقامات بانكي اين وضعيت هرچه سريعتر بهبود يابد.
وي با تأكيد بر لزوم بازنگري در قوانين مربوط به تجارت (داخلي و بين‌المللي) و به خصوص طلا، گفت: ما نيازمند وضع قوانين كارآمدتر و به‌روزتري در رابطه با بازار توانمند طلا در حوزه‌هاي دولتي و خصوصي با رعايت حفظ مسائل جامعه و كشور هستيم.


کد مطلب: 2308

آدرس مطلب: http://titronline.ir/vdce.78wbjh8xv9bij.html?2308

تيترآنلاين
  http://titronline.ir