بی توجهی همسایگان و تهدیدسلامت ایرانیان
31 ارديبهشت 1389 ساعت 8:20
هرچه ذرات معلق در هوا ریزتر باشند خطرناک تر خواهند بود زیرا احتمال ورود آنها به سیستم خونرسانی قوی تر می شود.
تيترآنلاين - در روزگاری که همه در بهار منتظرند تا از فصل رنگ ها و زیبایی ها لذت ببرند امروز در واهمه و ترس هستند كه بار دیگر پدیده گرد و غبار و ریزگردها آسمان شهر را در بر گرفته و آسمان آبی را پشت خود پنهان كرده است.
البته مساله غبار مشكلي جهاني است كه امروز و ديروز به وجود نيامده و مدت طولاني است كه ما در حال آماده كردن شرايطي هستيم كه اين مشكل خود را به اين شكل بروز دهد. اما به گفته کارشناسان بیش از 80 درصد وضعیت موجود در ايران ناشی از سوء عملکرد کشورهای همسایه از جمله عربستان، عراق، سوریه و ... در زمینه بیابان زدایی است و کمتر از 10 درصد این وضعیت ناشی از عوامل اقلیمی داخلی است.
از نمونههاي بارز عوارض غبار، مشكلات تنفسي، كاهش ديد، لغو پروازها و سفرهاي عمومي و امثال آن تنها زماني است كه غبارها به نواحي پرجمعيت هجوم ميآورند و به ارتفاعات نزديك زمين ميرسند. اين غبارها هنگام عبور از فضاي شهرهاي بزرگ آلودگيهاي اين نواحي را به خود ميگيرند و با خود به مناطق دوردست حمل ميكنند.
به گزارش خبرگزاري ها، رئيس سازمان هواشناسي در خصوص ورود اين ريزگردها به كشور مي گويد : کانون اصلي بحران گرد غبار در 6 منطقه در کشورهاي غربي ايران، شناسايي شده که چهار کانون آن در عراق، يکي در سوريه و ديگري در عربستان است. کشور عراق که عامل اصلي بيش از 70 درصد اين پديده زيست محيطي است . دليل تداوم و روند افزايش گرد و غبار، فعال بودن کانونهاي بحران در کشورهاي ديگر است و چون تمهيداتي از طرف کشورهاي عامل آلودگي انجام نمي شود اين روند ادامه دارد.
اين پديده در ارديبهشت ماه کشور را متاثر کرده و در مردادماه به اوج خود مي رسد. در صورتي که کشورهاي متعهد بحران را مهار نکنند کشور ما به شکلهاي مختلف زيست محيطي و همچنين سلامت شهروندان دچار خسارتهاي جبران ناپذيري مي شود.
وي در ادامه مي گويد: ذرات معلق اين پديده به دليل اينکه سبک و کمتر از 2.5 ميکرون وزن دارند پايداري زيادي در هوا و جو دارند و قطعا ماندگاري زيادي خواهند داشت. نيمه جنوبي کشور در حال حاضر به طور کامل درگير اين پديده است و گرد و غبار روند افزايشي در کشور دارد. وضعيت گرد و غبار در تهران به گونهاي است كه ميدان ديد كه در حالت عادي نزديك به 4كيلومتر است، امروز به يك كيلومتر و 800 متر كاهش يافته واين شرايط در مناطق اطراف تهران، همچون آبعلي به 500 متر كاهش يافته است.
مخاطرات ريزگردها
این ذرات به سه دسته از نظر اندازه تقسیم می شوند. هرچه ذرات معلق در هوا ریزتر باشند خطرناک تر خواهند بود زیرا احتمال ورود آنها به سیستم خونرسانی قوی تر می شود. ذرات 10 میکروگرمی باعث آسیب به بینی مي شود و ذرات 2.5 میکروگرمی موجب آسیب به شبکه تنفسی و ریه خواهد شد. هر چه ذرات معلق در هوا که موسوم به ریزگردها هستند ریزتر باشند خطرناک تر خواهند بود زیرا احتمال ورود به سیستم خونرسانی قوی تر می شود.
راه حل اصلي چيست؟
اما راهحل اصلي و اساسي جهت كنترل و كاهش اين پديده ، توسعه فضاي سبز و ايجاد جنگلهاي دست كاشت با استفاده از گونههاي مقاوم به خشكي و شوري در كانونهاي توليد گرد و غبار است. هر هكتار جنگل تا 68 تن گرد و خاك را در خودش رسوب ميدهد. بر اين اساس اگر نميتوانيم در خارج از مرزها به تعاملات و اقدامات مشترك مناسب براي حل اين مساله دست يابيم، حداقل در داخل كشور فضاي سبز را افزايش دهيم. البته واقعیت این است که این پدیده بر اثر تغییرات اقلیمی و آب و هوایی ناشی از عملکرد انسان در بلند مدت به وجود آمده است و اقدامات کوتاه مدت در این زمینه راهگشا نخواهد بود.
اما سوال اينجاست كه عدم پيگيري جدي و موثر اين قضيه به ناكارآمدي كدام يك از سازمانهاي مسوول مربوط است يا به عدم تعامل ميان همه آنها برميگردد؟ بيشك در چنين وضعيتي مردم آگاهانه يا ناآگاهانه، اصليترين قربانيان چنين پديدههاي زيستمحيطي هستند. مردم نباید نسبت به معضلات زیست محیطی بی تفاوت باشند و باید هوشیاری، بیداری و توجه خود را در این امر بیشتر کنند.
کد مطلب: 299
آدرس مطلب: http://titronline.ir/vdcd2n0x6yt0n.a2y.html?299