بانکها دنبال افزایش سود؛ وامهای 40درصدی درراه بازار
سعید کوشافر
قدس آنلاين , 24 ارديبهشت 1392 ساعت 5:34
بانکها بر این باورند که با این تورم فزاینده , مردم تمایلی به سپردن سرمایه خود به بانکها ندارند واین سرمایه های سرگردان بجای اینکه درخدمت کار و تولید باشد , هر روز به بازاری سرک کشیده وباعث تورم بیشتر و دامن زدن به دلالی وسوداگری در بازارهایی نظیر سکه , ارز و مسکن خواهد کرد
اگرچه انچه تاکنون از سوی مقامات رسمی درخصوص مصوبات شورای پول واعتبار بیان شده , حاکی از عدم تغییر در میزان سودبانکی درسال جاری است , اما اظهارات رییس کل بانک مرکزی که به صراحت بیان میکند با ثابت ماندن این نرخ مخالف است و البته لابی قدرتمند بانکداران که احساس میکنند درشرایطی که تورم از مرز 30درصد عبور کرده و احتمال افزایش بیشتر انهم وجود دارد, هر روز متضررتر میشوند را هم نباید از نظر دور داشت که هر دو خواستار افزایش سود بانکی هستند.
این درحالی است که وزیر امور اقتصادی و دارایی با بیان اینکه دولت قصد تغییر سیاستهای ارزی در سال 92 را ندارد، گفت: عموم اعضای شورای پول و اعتبار، اخیرا به این جمعبندی رسیدهاند که نیازی به تغییر نرخ سود بانکی در سال 92 نیست.
وی افزود: بسته سیاستهای پولی و مالی سال 91 مختص همان سال نیست و ملاک عمل در سالجاری نیز است.وزیر امور اقتصادی و دارایی افزود: تا زمانی که نیازی به تغییر اعداد و آمارهای بسته سال 91 نباشد، تغییری در نرخها صورت نخواهد گرفت، البته شورای پول و اعتبار در این خصوص تصمیمگیری میکند.او اضافه کرد: عموم اعضای شورای پول و اعتبار اخیرا علی اصغر ابوالحسنی هستیانی , نیز تاکید کرد: بر اساس بسته سیاستی پولی موجود بانک مرکزی فعلا هیچ تغییری در نرخ سود بانکی در دستور کار بانک مرکزی و شورای پول و اعتبار قرار ندارد.به این جمعبندی رسیدهاند که نیازی معاون اقتصادی بانک مرکزی در ادامه با بیان اینکه افزایش نرخ سود تسهیلات به معنی افزایش هزینه تامین مالی پروژهها محسوب میشود، عنوان کرد: طبق فرمایشات مقام معظم رهبری، امسال سال حماسه سیاسی - اقتصادی است یعنی اگر این نرخ افزایش یابد میتواند تامین مالی پروژهها را با مشکلاتی مواجه کند بنابراین این موضوع فعلا در دستور کار قرار ندارد.به تغییر نرخ سود بانکی در سال 92 نیست.
درعین حال بانکها بر این باورند که با این تورم فزاینده , مردم تمایلی به سپردن سرمایه خود به بانکها ندارند واین سرمایه های سرگردان بجای اینکه درخدمت کار و تولید باشد , هر روز به بازاری سرک کشیده وباعث تورم بیشتر و دامن زدن به دلالی وسوداگری در بازارهایی نظیر سکه , ارز و مسکن خواهد کرد .
درهمین راستا مصطفی نتاج مدیر عامل بانک مهر اقتصاد با بیان اینکه سود سپردههای بانکی توقعات سپرده گذاران را برآورده نمیکند به همین دلیل سپردهها از بلند مدت به سمت کوتاه مدت رفته است گفت: ریسک موسسات پولی و بانکی غیر دولتی بالاتر از ریسک موسسات پولی دولتی است بنابراین لازم است تا نرخ سود سپردهها در موسسات غیر دولتی بالاتر در نظر گرفته شود.
مدیرعامل بانک انصار هم با اشاره به تورم بالای 30 درصدی، نرخ سود سپردهها برای جذب نقدینگی بیشتر در کشور را بالای 24 درصد پیشنهاد میکند و میگوید: بهتر است بانک مرکزی دست بانکهای غیردولتی را برای نرخ سود سپرده و تسهیلات آزاد بگذارد تا این شبکه به تعادل مناسبی برسد.
درمقابل برخی کارشناسان والبته کارافرینان بر این باورند که با این نرخ سود بانکی , وامهایی که بانکها به انها میدهند با سودهای بالای 30درصدی است ,حال اگر نرخ سودبانکی افزایش یابد خدامیداند که چه برسر وامها خواهد امد و تولید کنندگان با مشکلات مضاعف روبرو خواهند شد .
***کارشناسان موافق
درهمین راستا فرید ضیاءالملکی، کارشناس امور بانکی نرخ سود فعلی را پاسخگو ندانسته و توضیح داده است: در میان صحبتهای بسیاری که در مورد نرخ سود بانکی عنوان میشود، به نظر میرسد که رای اکثریت اعضای شورای پول و اعتبار به ثابت ماندن این نرخ بوده است. به نظر میرسد که دولت در نظر دارد نرخ سود را در سال جاری ثابت نگه دارد و تغییری در آن ایجاد نکند. آن هم در زمانی که نرخ تورم افزایش داشته و لزوم تغییر در نرخ سود بانکی دیده میشود. براساس فرمولی که بسیاری در مورد نحوه محاسبه نرخ سود عنوان میکنند به نظر من این نرخ باید رقمی معادل نرخ تورم به همراه درصد ریسک و بهره باشد. با توجه به نرخ 5/30 درصدی که بانک مرکزی از نرخ تورم میانگین سال گذشته اعلام کرده است باید تاکید کرد که نرخ 20 درصد به عنوان نرخ سود بانکی جوابگوی سپردهگذاران نیست. در این میان اتفاقی که میافتد این است که سرمایههای سرگردان به سمت بازارهای غیرمولد و سوداگرانه میرود و در نهایت بازارهای حاشیهای را رونق میدهد. زمانی که فردی در بازارهای غیرمولد سرمایهگذاری میکند، به دنبال سود بیشتر است و به طور قطع این میزان سود موردنظر خود را از بازارهای مالی یا سپردهگذاری ندیده است.
دکتر میثم موسایی، عضو هیأت علمی دانشگاه تهران هم معتقد است افزایش نرخ سود سپردههای بانکی در شرایط کنونی میتواند بشدت در متعادل کردن متغیرهای کلان اقتصادی کشور مفید و مؤثر باشد.
او معتقد است: کاهش نرخ سود سپرده بانکی در شرایط کنونی به زیان اقتصاد است چرا که باعث خروج سپردهگذاران از بانکها شده و سرمایههای مردمی را به سمت بازارهای غیرمولد سوق میدهد. وی پیشنهاد میدهد برای خروج از وضع نابسامان اخیر باید هرچه سریعتر نرخ سود سپردههای بانکی را افزایش داد تا اقتصاد ایران بتواند هرچه سریعتر از این وضع رهایی یابد. استاد اقتصاد دانشگاه تهران تأکید کرد: وقتی نرخ سپرده کمتر از نرخ تورم باشد، در واقع میلیونها سپردهگذار کوچک و بزرگ، مشکل بانک را حل میکنند و اگر نرخ سود سرمایهگذار کمتر از تورم باشد، آن سرمایهگذاری غیراقتصادی است، در حالی که باید نرخ بازده مثبت باشد، تا اقتصاد واقعیتر شود و من با سیاست افزایش نرخ سپرده در شرایط کنونی کاملاً موافق هستم.
***مخالفان افزایش سود
اما برخی کارشناسان اقتصادی این توجیهات را قبول ندارند وتئوری دیگری را ارایه میکنند , رییس شورای رقابت از این جمله است که میگوید: بانک مرکزی برای بهبود وضعیت اقتصادی به جای افزایش نرخ سود بانکی معادل تورم می تواند با بهره گیری از ابزار های خود نرخ تورم را همتراز نرخ سود بانکی کند.
جمشید پژویان افزود: با توجه به اینکه نرخ تورم هم اکنون در کشور بالا است در صورتی که نرخ سود بانکی معادل نرخ تورم شود مشکلات اقتصادی کشور مضاعف خواهد شد.
سید آیتالله تجلی کارشناس ارشد اقتصاد درباره آثار کاهش نرخ سود سپردههای بانکی بر شاخص تورم میگوید: یکی از نتایج مورد انتظار موافقان کاهش نرخ سود بانکی، آثار ضدتورمی این اقدام است، به گونهای که بالا بودن نرخ تورم را به بالا بودن نرخ تسهیلات نسبت میدهند. به عبارت دیگر موافقان افزایش نرخ سود سپردههای بانکی معتقدند افزایش نرخ تورم معلول بالا بودن نرخ تسهیلات بانکی است. وی در ادامه اثر دیگر کاهش نرخ سود سپرده بانکی را افزایش شاخص سرمایهگذاری و بهبود اشتغال دانست و گفت: بدون شک کاهش نرخ سود سپردههای بانکی در صورت وجود یک اقتصاد سالم در بلندمدت شاهد شکوفایی اقتصاد خواهد شد.
آلبرت بغزیان استاد دانشگاه و کارشناس مسائل اقتصادی هم گفت: در کشور های توسعه یافته نرخ سود بانکی بر اساس افزایش تولید تعیین می شود و بر این اساس رقابت بر کاهش نرخ سود بانکی است. این گونه کشورها معمولا نرخ تورم پایینی دارند بنابراین کسی برای دریافت سود پس انداز نمی کنند.
بغزیان افزود: علیرغم وجود منابع سرشار درآمدی کشور، هم اکنون بانک ها با کمبود نقدینگی مواجه هستند و بحث افزایش نرخ سود بانکی در جهت جذب سرمایه از این منظر مطرح می شود. اما کاهش یا افزایش نرخ سود بانکی تبعاتی دارد که هر کدام می تواند منجر به افزایش نرخ تورم شود.
وی در تشریح این مطلب گفت: استدلال کسانی که با افزایش نرخ سود بانکی موافق هستند این است که افزایش نرخ سود بانکی موجب جمع آوری نقدینگی سرگردان می شود و باعث تامین مالی برای پروژه های تولید می شود. اما افزایش نرخ سود بانکی موجب افزایش هزینه تولید کننده و تعاقب آن تورم افزایش خواهد یافت. تورم حاصل در یک دور باطل موجب خروج نقدینگی از بانک ها و سرمایه گذاری در دیگر بازار های سود ده می شود.
این استاد دانشگاه ادامه داد: از سوی دیگر با افزایش نرخ سود بانکی تنها کسانی قادر به دریافت تسهیلات و باز پرداخت آن هستند که تسهیلات دریافتی را صرف معاملات دلالی و واسطه گری می کنند. در این شرایط نظارت بانک ها باید افزایش یابد چرا که بازپرداخت چنین تسهیلاتی مطمئنا با فعالیت های تولیدی امکان پذیر نخواهد بود.
بغزیان خاطر نشان کرد: کاهش سود بانکی نیز می تواند باعث بسته شدن حساب های بانکی به خصوص سرمایه های کوچک و جابجایی آن در بازارهای سودآور دیگری از جمله طلا، دلار و خودرو شود. چرا که چشم پوشی از سود بانکی در این شرایط آسان خواهد بود.
وی در پایان گفت: راه حل وضعیت مذکور این است که از یک سو نرخ تورم کنترل شود و از سوی دیگر تولید کننده بتواند با روشهای بهینه تری سرمایه گذاری خود را به صرفه تر کند. با کنترل نرخ تورم اگر بانک ها همچنان با مشکل کمبود نقدینگی روبرو بودند می توان به تغییر نرخ سود بانکی پرداخت. همچنین بانک ها هم باید علاوه بر توجه به بازپرداخت بر نحوه بکارگیری تسهیلات نظارت کنند.
کد مطلب: 5728
آدرس مطلب: http://titronline.ir/vdcd.x0k2yt05ja26y.html?5728