تيترآنلاين - سرگرداني مردم در خوشه بندي خانوارها - نسخه قابل چاپ

سرگرداني مردم در خوشه بندي خانوارها

4 بهمن 1388 ساعت 16:12

اين سؤال پيش مي آيد که اگر در طرح جمع آوري اطلاعات اقتصادي خانوار و خوشه بندي منتج از آن، تنها درآمد خانوار بدون هزينه هاي آن ملاک قرار گرفته است،...


ساعات اوليه ديروز، براي بسياري از خانواده هاي ايراني لحظات جالب و عجيبي بود؛ چرا که با شروع مرحله دوم جمع آوري اطلاعات اقتصادي خانوار، خانواده هاي دو نفره توانسته اند با ورود به سامانه اطلاع رساني مربوط به طرح هدفمند کردن يارانه ها، از خوشه بندي صورت گرفته توسط مرکز آمار ايران مطلع شوند؛ اگرچه اين پايگاه اينترنتي به دليل مراجعه زياد در همان ساعات اوليه دچار اختلال شد. 
در اولين ساعات اجراي مرحله دوم طرح، تعدادي از هموطنان نسبت به چگونگي خوشه بندي صورت گرفته ابراز ترديد کردند.
يکي از اين افراد با تشريح اطلاعات خود که سال گذشته در فرم اطلاعات اقتصادي خانوار پر کرده است، با يادآوري اين گفته رئيس مرکز آمار که اطلاعات سال گذشته افراد ملاک عملي طرح قرار گرفته است، گفت: من در آن زمان خانه مسکوني نداشته و مستأجر بودم. علاوه بر نداشتن خودرو، همسرم نيز دانشجو بوده است. خودم داراي مدرک کارشناسي بودم و در حالي که ماهيانه 300 هزار تومان قسط پرداخت مي کردم، 500 هزار تومان در ماه حقوق دريافت مي کردم. با اين اوصاف و ساکن بودن در شهر تهران، بر اساس نتيجه اعلام شده در پايگاه اطلاعات اقتصادي خانوار، خانواده من در خوشه سوم قرار گرفته است! 

به گفته وي، پس از وارد کردن کد رهگيري و کد ملي، اعلام شده است که هم بر اساس اطلاعات اظهار شده و هم بر اساس راستي آزمايي انجام شده از سوي مرکز آمار، اطلاعات او صحيح بوده و در خوشه سوم قرار گرفته است.
به گزارش ايسنا، يکي از همکاران خبرنگار ما نيز در همين زمينه گفت: در زمان پر کردن فرم اطلاعات اقتصادي خانوار، 350 هزار تومان حقوق دريافت مي کردم. بدون داشتن خانه و خودرو، در حالي که همسرم نيز خانه دار و خودم دانشجوي مقطع کارشناسي ارشد دانشگاه آزاد بودم، در مجموع ماهيانه 500 هزار تومان اجاره خانه در تهران و ساير اقساط را پرداخت مي کردم. بقيه هزينه زندگي نيز از طريق کمکهاي مالي خانواده خودم و همسرم تأمين مي شد، در حالي که با اين وضعيت، در خوشه سوم قرار گرفته ام. 

فرد ديگري با بيان اينکه بعد از اعلام خوشه بندي فهميدم که پولدار بودم و خبر نداشتم، اظهار داشت که با داشتن درآمد ماهيانه 800 هزار تومان توسط خود و همسرش، در حالي که در خانه پدري زندگي مي کنند، با داشتن تحصيلات ديپلم، بدون داشتن خودرو و با پرداخت ماهيانه 600 هزار تومان اقساط ماهيانه، خوشه سومي اعلام شده اند.
اين اظهارات در حالي است که بر اساس گفته رئيس مرکز آمار ايران، درآمد تمام اعضاي خانوار با هم جمع و بر تعداد اعضا تقسيم شده و در مرحله بعد خانوارها بر اساس درآمد سرانه از کمترين به بيشترين مرتب شده اند که بر اين اساس، نتايج خوشه بندي نشان مي دهد شش ميليون و 822 هزار و 900 خانوار با جمعيت 22 ميليون و 408 هزار و 864 نفر در خوشه اول شامل 40 درصد جامعه، پنج ميليون و 111 هزار و 945 خانوار و جمعيت 17 ميليون و 672 هزار و 698 نفر شامل 30 درصد بعدي در خوشه دوم و پنج ميليون و 114 هزار و 739 خانوار با جمعيت 14 ميليون و 26 هزار و 234 نفر شامل 30 درصد بعدي در خوشه سوم قرار دارند. 

بر اساس خوشه بندي مرکز آمار، خانواده اي شش نفره با درآمد 788 هزار تومان در خوشه سوم قرار گرفته است؛ در واقع اگر سرانه درآمد هر فرد خانوار بيش از 131 هزار تومان در ماه باشد، فرد در خوشه سوم قرار مي گيرد. با اين حساب، حدود 41 ميليون نفر از مردم ايران در خوشه هاي اول و دوم قرار گرفته اند. 

اين در حالي است که بر اساس مصوبه شوراي عالي کار در پايان سال گذشته، حداقل حقوق کارگران 263 هزار و 520 تومان تعيين شد و بر اين اساس اگر يک خانواده دو نفره با سرپرست کارگر حداقل حقوق را دريافت کند، در خوشه سوم قرار گرفته است ! 

دولت اعلام کرده در مرحله اول توزيع نقدي يارانه ها، افراد قرار گرفته در خوشه سوم از امکان دريافت يارانه نقدي برخوردار نخواهند بود و قرار است در مورد آنها بعداً تصميم گيري شود.
حال اين سؤال پيش مي آيد که اگر در طرح جمع آوري اطلاعات اقتصادي خانوار و خوشه بندي منتج از آن، تنها درآمد خانوار بدون هزينه هاي آن ملاک قرار گرفته است، بيم آن نمي رود که تعداد زيادي از اين افراد که حالا در خوشه سوم قرار گرفته اند، با توجه به هزينه هاي گذشته خود، از جمله اجاره خانه و اقساط و نيز افزوده شدن قيمت واقعي هزينه هايي چون آب، برق، گاز و... به هزينه هاي اوليه زندگي ، عملاً به وضعيت خوشه ها ي پايين تر سقوط کنند؟! 

خوشه بنديها بايد اصلاح شود
رئيس کميسيون ويژه طرح تحول اقتصادي با تأکيد بر اينکه يارانه ها بايد به همه خانوارها تعلق بگيرد، گفت: خوشه بندي مرکز آمار ايران از نظر مبلغ متناسب با شرايط امروز جامعه نيست، لذا با توجه به اجراي اين طرح از سال آينده بايد اين خوشه بندي با متوسط درآمدها در سال آينده اصلاح شود.غلامرضا مصباحي مقدم، رئيس کميسيون ويژه طرح تحول اقتصادي مجلس، در گفتگو با مهر، در پاسخ به سؤالي در خصوص سرانجام چگونگي اجراي هدفمندي يارانه ها و اظهارات متفاوتي که از سوي برخي از مسؤولان دولتي در اين رابطه ابراز مي شود، در خصوص مرحله بندي اعلام شده از سوي مسؤولان دولتي براي دريافت يارانه ها، گفت: مرحله بندي هم خلاف قانون است و قانون اقتضا مي کند که همه خانوارها در يک مرحله مشمول دريافت يارانه ها شوند.مصباحي مقدم توضيح داد: اگر منظور از مرحله بندي اين است که هر سه ماه يکبار يارانه ها به همه خانوارها تعلق بگيرد، اين اشکالي ندارد؛ اما اگر مقصود اين است که به يک گروه امروز و به گروه ديگري مدتها بعد يارانه ها تعلق بگيرد، اين امر قابل قبول نيست.
وي تأکيد کرد: 100 درصد خانوارهاي ايراني که فرم اطلاعات اقتصادي خود را تکميل کرده اند، مشمول دريافت يارانه ها از سوي دولت هستند.به گزارش مهر، اين در حالي است که وزير اقتصاد و دارايي 30 دي ماه در مصاحبه اي اعلام کرده است دولت در نظر دارد در ابتداي اجراي هدفمند کردن يارانه ها، دست کم 70 درصد مردم را مشمول دريافت يارانه کند.


کد مطلب: 43

آدرس مطلب: http://titronline.ir/vdcc8.q022bq1aal.html?43

تيترآنلاين
  http://titronline.ir