تيترآنلاين - ميل جنسي تا زنده‌اي، زنده است - نسخه قابل چاپ

دکتر سيد کاظم فروتن رييس کلينيک سلامت خانواده

ميل جنسي تا زنده‌اي، زنده است

مصاحبه از پريسا اصولي

26 بهمن 1389 ساعت 8:57

نياز جنسي در هر سن و سالي وجود دارد و باعث ايجاد نشاط و پيشگيري از افسردگي در افراد مي‌شود.


تيترآنلاين - با افزايش سن شاهد بروز بسياري از تغييرات فيزيولوژيک بدن هستيم و اين موضوع اجتناب‌ناپذير است...

به گزارش سلامت از طرفي با رسيدن به دوران ميانسالي اين تغييرات بيشتر خود را نشان مي‌دهد. عده‌اي بر اين باروند که کاهش ميل جنسي در اين دوران امري کاملا طبيعي است و دقيقا به همين دليل کمتر افرادي را سراغ داريم که در سنين ميانسالي براي رفع مشکلات جنسي خود به پزشک مراجعه کنند. اما اين باور، پايه علمي دارد؟ در اين باره با دکتر سيدکاظم فروتن، اورولوژيست، عضو هيات علمي دانشگاه شاهد و رييس کلينيک سلامت خانواده گفت‌وگو کرده‌ايم که آن را مي‌خوانيد.

سلامت: آقاي دکتر! اين درست است که بگوييم با افزايش سن،‌ ميل جنسي هم کاهش مي‌يابد؟

معمولا در فرهنگ ما، مسايل جنسي و روابط زناشويي مختص دوران جواني است و افراد پا به سن گذاشته نياز و تمايلي به اين رابطه ندارند. اين در حالي است که نيازهاي جنسي ربطي به سن و سال ندارد و فرد تا زماني که زنده است، ميل جنسي هم دارد. فقط با افزايش سن دچار برخي تغييرات مي‌شود اما هرگز نه کاهش چشمگيري مي‌يابد و نه از بين مي‌رود.

سلامت: چه عواملي در بروز اين تغييرات موثر هستند؟

با افزايش سن، ميزان ساخت هورمون تستوسترون (هورمون جنسي مردانه) که نقش کليدي در نيازهاي جنسي مردان ايفا مي‌کند، کاهش مي‌يابد و به دنبال آن نيازها و توانمندي‌هاي جنسي نيز دچار تغييرات مي‌شوند. در خانم‌ها نيز با رسيدن سن يائسگي و کاهش هورمون‌هاي زنانه (استروژن) در بدن شاهد بروز اين تغييرات هستيم. اما اين‌طور نيست که بگوييم صددرصد غرايز جنسي از بين مي‌رود و اگر هم سطح اين هورمون‌هاي جنسي در خانم‌ها و آقايان پايين‌تر از ميانگين تعيين‌شده باشد مي‌توان اين اختلال را به کمک تزريق هورمون برطرف کرد. البته علاوه بر تاثير هورمون‌ها در خانم‌ها، رسيدن به سنين يائسگي و کاهش هورمون استروژن با کاهش ترشحات واژن مواجه هستيم و گاهي نيز به همين دليل روابط جنسي با درد همراه است و اين موضوع با گذشت زمان باعث کاهش ميل جنسي خانم‌ها مي‌شود. در عين حال نمي‌توان فراموش کرد که چون انگيزه بارداري در سنين ميانسالي وجود ندارد، همين مورد به ظاهر ساده در کاهش ميل جنسي موثر است.

سلامت: با افزايش سن، در همه افراد ميل جنسي دچار تغييرات مي‌شود؟

اين موضوع از يک استاندارد خاصي تبعيت نمي‌کند چرا که در بسياري از موارد با رسيدن به سنين ميانسالي شاهد افزايش ميل جنسي هستيم. بنابراين تغييرات گفته شده لزوما بيانگر کاهش تمايلات جنسي نيست.

سلامت: آيا مي‌توان در سنين ميانسالي جلوي کاهش ميل جنسي را گرفت؟

با بالا رفتن سن، افراد دچار ضعف عضلاني مي‌شوند و اين فرآيند ميل و توانمندي‌هاي جنسي را نيز تحت‌الشعاع خود قرار مي‌دهد اما ورزش کردن مناسب در اين سنين تاثير بسيار زيادي در کاهش اين ضعف‌هاي عضلاني دارد. از طرفي اگر ارتباطات و محبت‌هاي زناشويي بين همسراني که در سنين ميانسالي قرار دارند، کم شود به دنبال آن کاهش ميل جنسي هم اتفاق مي‌افتد. در عين حال ورزش علاوه بر اينکه در افزايش نشاط موثر است باعث خون‌رساني بهتر در اعضاي بدن و افزايش توان جنسي هم مي‌شود. به همين دليل است که همواره توصيه مي‌شود همسران در هر شرايط و با هر سن و سالي به هم ابراز عشق کنند و از اين موضوع خجالت نکشند.

سلامت: آيا بروز بيماري‌ها و مصرف داروها نيز ميل جنسي را دچار تغيير مي‌کنند؟

يکي از مهم‌ترين عوامل تغييرات ميل جنسي در سنين ميانسالي، ابتلا به بيماري‌هايي مانند افسردگي، ديابت، مشکلات قلبي، فشارخون و... است. درواقع بسياري از افراد با نزديک شدن به سنين ميانسالي به بيماري‌هايي مبتلا مي‌شوند و بايد براي درمان، داروهاي خاصي مصرف کنند. از عوارض بسياري از اين داروها مي‌توان به کاهش تمايلات جنسي اشاره کرد. به همين علت به افراد ميانسال توصيه مي‌کنيم که اگر با خوردن يک دارو شاهد تغيير در اميال جنسي خود بودند حتما با پزشک‌شان در اين باره مشورت کنند تا اين مشکل رفع شود. از طرفي بسياري از افراد ميانسال زمينه جراحي هم دارند. مثلا جراحي‌هاي لگن، پروستات و حتي برداشتن سينه و رحم خانم‌ها از جمله جراحي‌هايي هستند که موجب کاهش ميل جنسي مي‌شوند. بنابراين توصيه ما اين است که روابط جنسي در دوران ميانسالي بايد مانند الگوي غذا خوردن باشد.

سلامت: ممکن است بيشتر توضيح دهيد؟

ما در دوران جواني به انرژي بيشتري نياز داريم و در نتيجه بيشتر هم غذا مي‌‌خوريم. با رسيدن به سنين ميانسالي به دليل کاهش فعاليت‌هاي روزانه نياز به انرژي هم در بدن کاهش مي‌يابد و مجبوريم کمتر غذا بخوريم. روابط جنسي هم در دوران ميانسالي بايد همين‌طور باشد و اين طبيعي است که نسبت به دوران جواني دفعات آن کمتر شود. اما اگر افراد با رسيدن به سنين ميانسالي تمايلي به داشتن رابطه جنسي ندارند، بايد علت اين اختلال جنسي مورد بررسي قرار گيرد. مثلا اگر مردي دچار کم‌کاري بيضه يا مشکلات عروق دستگاه تناسلي شده بايد به کمک روش‌هاي علمي درمان شود تا ميل جنسي او افزايش يابد.

سلامت: اين روزها بسياري از تبليغات ماهواره‌ها و حتي نشريات به موضوع افزايش ميل جنسي اختصاص يافته است. انواع قرص و کپسول و محلول و وسايل مختلف که هر روز بر تنوع آنها افزوده مي‌شوند. آيا اين کالاهاي تبليغي در افزايش ميل جنسي افراد موثرند؟

همان‌طور که وقتي دچار درد قلب مي‌شويم به پزشک مراجعه مي‌کنيم و خودسرانه دارو نمي‌خوريم در بحث مشکلات جنسي هم بايد همين‌طور رفتار کنيم و اگر دچار مشکلات جنسي هستيم به پزشک مراجعه کنيم. حتي اگر باز هم نتيجه نگرفتيم مي‌توانيم پزشک خود را تغيير دهيم؛ کاري که در مورد بسياري از پزشکان انجام مي‌دهيم تا به درمان برسيم و بيماري کنترل شود يا از بين برود. اصلا چگونه مي‌توانيم بدون اينکه علت بيماري (اختلال جنسي) را بدانيم نسبت به درمان آن اقدام کنيم؟ بنابراين به راحتي مي‌توان نتيجه گرفت که چنين تبليغاتي فقط جنبه اقتصادي دارند و گاهي ديده شده بسياري از اين افزايش‌دهنده‌هاي ميل جنسي عوارض زيادي دارند و از آنجا که رابط شما و ارائه‌دهندگان اين محصولات، يک شماره تلفن اعتباري و غيرثابت است، نمي‌توان موضوع را از طريق مراجع قانوني پيگيري کرد. بهترين راه درمان مشکلات جنسي، مراجعه به پزشک متخصص، بررسي مشکل و درمان علمي است.

سلامت: اما بسياري از افراد ميانسال بر اين باورند که مراجعه به پزشک در اين سن خجالت‌آور است.

متاسفانه اين باور غلط بين ايراني‌ها رواج دارد و بسياري از افراد با رسيدن به سنين ميانسالي مجبورند با مشکلات جنسي خود کنار بيايند و حتي ميل جنسي‌شان را سرکوب کنند اما بايد گفت ما اين تئوري را قبول نداريم و نياز جنسي در هر سن و سالي وجود دارد و باعث ايجاد نشاط و پيشگيري از افسردگي در افراد مي‌شود. از سوي ديگر، همه اختلالات جنسي در هر سني قابل درمان هستند و تنها روش‌هاي درماني متفاوت است. بنابراين زوج‌هاي ميانسال بايد در صورت بروز هرگونه اختلال جنسي، بدون هيچ خجالتي به متخصص مراجعه کنند زيرا روابط جنسي يک غريزه مانند غذا خوردن است و بايد به آن توجه شود و افزايش سن نمي‌تواند مانعي براي آن محسوب شود. چرا افراد نبايد در سنين بالا هم از روابط سالم زناشويي‌ لذت ببرند؟ ما در اين زمينه به هيچ عنوان فرهنگ‌سازي مناسبي نداشته‌ايم و به همين علت هم شاهد بروز مشکلات ناشي از آنها در جامعه هستيم.

سلامت: و اما حرف آخر؟

باز هم تاکيد مي‌کنم رسيدن به سنين ميانسالي دليل موجهي براي از بين رفتن ميل جنسي نيست و گاهي بروز بيماري‌ها، مصرف داروهاي خاص، تداخلات دارويي و... در کاهش ميل جنسي تاثيرگذارند که بايد درمان شوند.


کد مطلب: 1893

آدرس مطلب: http://titronline.ir/vdcc.oqsa2bq41la82.html?1893

تيترآنلاين
  http://titronline.ir