تجهیزات پزشكي به شدت تحتتاثیر تحریمها قرار گرفته است
مشكات پاكدل
سیاست روز , 9 آبان 1391 ساعت 12:18
با گران شدن نرخ ارز بسیاری از تجهیزات پزشکی کشور که وارداتی و حتی قاچاق هستند بین ۲ تا ۳ برابر گران شدهاند
اتفاق است دیگر،میافتد.این حرفی بود که آشنایان به منظور ابراز همدردی میزدند. برای سانحهای که برای خواهرم رخ داده بود.شاید بی توجهی یک موتورسوار باعث شد مجبور شوم برای تهیه چند قلم كالاي مورد نياز براي عمل شكستگي پاي خواهرم روانه يكي از شرکت هاي واردکننده تجهیزات پزشکی بشوم. با آنكه خبرنگار اقتصادي هستم و از اتفاقات ارزي به خوبي اطلاع دارم با اين همه فكر نمي كردم كه مجبور شوم برگردم و با خود یک کیسه پر از پول ببرم. زيرا اين خبر را بارها شنيده بودم كه دارو و تجهيزات پزشكي در اولويت يك تا سه دريافت ارز مرجع قرار دارند.
اما حساسیتم زمانی بیشتر شد که پدري را ديدم كه به منظور خرید چند قلم تجهیزات پزشكي برای پسرش مصدومش با هزار اميد و آرزو به آنجا آمده بود. وقتي خانم حسابدار جمع رقم مورد نياز را اعلام كرد انگار تمام دنيا بر سر او آوار شد؛ هر چه تلاش مي كرد كه براي حفظ آبرو هم كه شده خودش را جلوي مردم نگه دارد، اما باز هم نتوانست. ناگهان چهره اش بر افروخت و در حالي كه سرش را نگه داشته بود، توان از دست داد و روي زمين پهن شد.
اين اتفاق آنقدر تاسف برانگيز بود كه توجه تمام حاضران را به خود جلب كرد. هنوز با آنكه يك هفته از آن اتفاق مي گذرد وقتي به ياد آن صحنه ميافتم تنم داغ شده و عرق مي كنم. به همین خاطر به فکر افتادم تا جویای این گرانی ها باشم. با حضور در دفتر مدیرعامل این شرکت و صحبت با وی پی بردم که ظاهرا خبری از ارزهای مرجع برای خرید این تجهیزات نیست. اما چطور ممکن است چنین کالای ضروری با نرخ دلار آزاد به کشور وارد شود. آیا تجهیزات پزشکی جزو اقلام ضروری محسوب نمیشود؟ آیا جان مردم باید دست دلالانی باشد که تنها به فکر سود خود هستند؟
تجهیزات پزشکی را با دلار آزاد وارد می کنیم
مدیرعامل این مرکز که نمی خواست نامی از وی برده شود گفت: تا سال گذشته کلیه این تجهیزات با نرخ دلار ۱۰۸۹ تومانی به کشور وارد می شد.اما نوسانات نرخ ارز باعث شد تا ما با مشکل زیادی مواجه شویم.وی افزود:البته این مشکلات در سال جاری بیشتر شد و زمانی که دیگر خبری از ارز ۱۲۲۶ تومانی نبود ما کلیه تجهیزات را با نرخ دلار آزاد تهیه و وارد کردیم که این گرانی به صورت مستقیم بر جامعه تاثیر می گذارد.وی اظهار داشت:بدون شک نمی توان شخصی را که در یک تصادف مصدوم و به کالایی مانند پلاتین نیاز دارد را با دارو درمان کرد. پس بدون شک عجیب است که دارو با نرخ ارز مرجع و تجهیزات پزشکی با نرخ دلار آزاد وارد شود. وی گفت: این وظیفه مسئولین است تا ما را برای تامین تجهیزات پزشکی یاری کنند تا از این طریق جلوی گرانی این تجهیزات گرفته شود.
نوسانات ارز دامن بیماران را میگیرد!
شکی نیست که تجهیزات پزشکی نیاز اصلی برخی بیماران به ویژه بیماران خاص است. اما این روزها نیز با نوسانات بازار ارز، قیمت آنها بطور محسوس و چشمگیری، افزایش یافته است.گران شدن تجهیزات پزشكی مسالهای است كه به تازگی ایرج خسرونیا، رئيس جامعه متخصصان داخلی كشور نیز دربارهاش ابراز نگرانی كرده است و پیشبینیاش این است كه اگر این افزایش قیمت به همین شكل ادامه پیدا كند، در آیندهای نزدیك، بر کیفیت و تعرفه های درمانی، تاثیرگذار خواهد بود و فشار مالی مضاعفی برای درمان به مردم تحمیل خواهد شد
وی گفت: با گران شدن نرخ ارز بسیاری از تجهیزات پزشکی کشور که وارداتی و حتی قاچاق هستند بین ۲ تا ۳ برابر گران شدهاند . اگر دولت به میزان کافی ارز مرجع در اختیار واردکنندگان این اقلام قرار ندهد، بسیاری از این کالاهای ضروری گران میشوند و چون فروشندگان این اقلام جنس را گران میکنند در نهایت این بیماران و مردم هستند که باید تبعات سنگین این گرانی را بپردازند.
تجهیزات پزشكي به شدت تحتتاثیر تحریمها قرار گرفته است
كاظم عباسیون، دبیر اجرایی كنگره جامعه جراحان ایران افزايش نرخ ارز را از مشكلات ناشی از تحریمها دانسته و افزوده كه نرخ ارز باعث شده است فروشندگان تجهیزات پزشكی كه قبلا اجناس خود را مدتدار در اختیار بیمارستان قرار میدادند، اكنون با دریافت پول یا دلار، اجناس خود را میفروشند.
ایرج فاضل، رئیس جامعه جراحان كشور نیزگفته است: اكنون شمار آثار ویرانگر تحریمها را در همه بخشها مشاهده میكنیم و بخش پزشكی هم در زمینه دارو و تجهیزات بشدت تحتتاثیر تحریمها قرار گرفته است. او درخصوص نخ بخیه میافزاید؛ اكنون برخی جراحان برای عمل جراحی از نخهای جراحی نامرغوب چینی استفاده میكنند كه فاقد هرگونه كیفیتی است و در بیشتر مواقع پس از جراحی و دوختن شكم بیمار، نخ جراحی پاره میشود و بیمار باید بار دیگر تحت عمل جراحی قرار گیرد.
مسئولان متعهد شدند که ارز واردات دارو را بهطور کامل اختصاص دهند
حسن تأمینی نماینده مردم رشت در مجلس شورای اسلامی با اشاره به مشکلاتی که نوسان نرخ ارز برای واردکنندگان تجهیزات پزشکی به وجود آورده گفت: هفته پیش مسئولان بانک مرکزی و وزارت بهداشت، درمان و آموزشپزشکی، متعهد شدند که ارز واردات دارو را بهطور کامل اختصاص دهند، اما بر خلاف قول مسئولان تاکنون ارز مرجع برای واردات این محصولات اختصاص داده نشده است.
نایب رئیس دوم کمیسیون بهداشت و درمان مجلس، با بیان اینکه هماکنون بانک مرکزی اختصاص ارز دارو را در اولویتهای اصلی و نخست خود قرار داده است، اظهار داشت: با این وجود هنوز شرکتهای وارد کننده دارو و مواد اولیه درمانی برای واردات با مشکلات اعتباری روبهرو هستند.
وی با اشاره به اینکه واردکنندگان دارو و تجهیزات پزشکی با مشکلات زیادی روبهرو هستند،گفت: این شرکتها بهعلت افزایش تحریمها و نبود ارز قادر به واردات محصولات مورد نیاز نیستند و به همین دلیل شاهد کمبود اینگونه محصولات در کشور هستیم.
تأمینی با تأکید بر اینکه اعتبارات حوزه بهداشت و درمان باید به جای واردات برخی داروها، در جهت تسهیل واردات داروهای خاص اختصاص داده شود، تصریح کرد: در این بخش مشکلاتی جدی داریم ولی معلوم نیست که چرا بانک مرکزی و دستگاههای مربوطه هیچ توجهی به حل و رفع این مشکلات نمیکنند.
نماینده مردم رشت در مجلس شورای اسلامی، با اشاره به اینکه در آینده نزدیک کمیسیون بهداشت و درمان مجلس جلسهای را با بهمنی رئیس کل بانک مرکزی برگزار می کند،عنوان کرد: باید هر چه سریعتر باید مسأله اختصاص اعتبارات ارزی واردات دارو حل گردد.
بخش پزشکی از مرکز مبادلات کنار گذاشته شده بود
دكتر مرضيه وحيد دستجردي وزير بهداشت نیز درباره تجهيزات پزشكي و وضعيت واردات آنها با توجه به مشكلات ارزي فعلي، گفت: جلسهاي در اين زمينه در بانك مركزي تشكيل شد كه تمهيدات خاصي در نظر گرفته شد تا شركتهاي خصوصي بتوانند از ارز استفاده كنند.
وی همچنین در مصاحبه دیگری گفته بود: بخش پزشکی از مرکز مبادلات کنار گذاشته شده بود که البته هیچ عمدی دراین کار دخیل نبوده است.
وی افزود: نامهای نوشتیم تا به قسمت تجهیزات پزشکی، ارز بیشتر و با قیمت ارزانتر داده شود تا اجناس تجهیزات پزشکی و قطعات مورد نیاز وارد کشور شود.
وزیر بهداشت ادامه داد: انشاءالله قسمت تجهیزات پزشکی در اولویت سوم مرکز مبادلات قرار میگیرد و ما درمورد تجهیزات و واردات کمتر دچار مشکل خواهیم شد.
دستجردی با بیان اینکه بالاخره کمبود ارز یک مقدار شرکتهای خصوصی را که بایستی واردات داشته باشند دچار مشکل میکند، اظهار داشت: طی رایزنی و جلساتی که با بانک مرکزی داشتیم قرار شد تمهیدات خاصی اتخاذ شود تا شرکتهای خصوصی از آن استفاده کنند.
وي افزود: اگر بيماران سرطاني بميرند چه كساني بايد جوابگو باشد، آقاي لاريجاني شما بگوييد كه ما در مقابل تماسهاي مردم كه به ما ميگويند كه شما به عنوان نمايندهي ملت نميتوانيد مشكلات را رفع نماييد چه جوابي بدهيم؛ اينكه دست روي دست گذاشتيم و هيچ كاري نميكنيم روز به روز مشكلات مردم بيشتر ميشود.
شاید بهتر است مسئولین راهکاری در این باره بیابند تا حداقل تنها دغدغه اشخاصی که مریضی دارند تهیه آن کالا باشد،نه بالا پایین شدن نرخ دلار.امیدواریم که در همین روزها خبر خوشی در این باره به گوشمان برسد و دیگر شاهد نباشیم که پدری به خاطر گرانی تجهیزات پزشکی یک عمر حسرت از دست دادن جان عزیزش را بخورد.
تحريمهاي ضد انساني
به هر روي علاوه بر نقش غير قابل انكار تغييرات نرخ ارز در ايجاد مشكلات بيان شده، به هيچ عنوان نميتوان از نقش كشورهاي مدعي حقوق بشر در ايجاد وضعيت فعلي چشمپوشي كرد.
به طوري كه علي رغم تمام ژستهاي تبليغاتي و بشر دوستانه آنها، هم اكنون صادرات بخش قابل توجهي از تجهيزات پزشكي به بهانه تحريم به ايران ممنوع شده كه بدون شك بهاي چنين تصميمهاي ضد انساني را مردم و بيماران ايراني ميپردازند.
کد مطلب: 5231
آدرس مطلب: http://titronline.ir/vdcc.1qpa2bqisla82.html?5231