تيترآنلاين - بورس در ايران «مردمي» نيست! - نسخه قابل چاپ

بورس در ايران «مردمي» نيست!

قدس , 8 تير 1390 ساعت 13:47

با وجود 75 ميليون نفر جمعيت، 3 ميليون سهامدار هم نداريم که نشان مي دهد بورس هنوز مردمي نشده است در مقايسه ترکيه هم با 73 ميليون جمعيت، بورس آن 24 ميليون سهامدار به خود جذب کرده است


بورس ديگر مثل سال گذشته و اوايل سال جاري براي جذب نقدينگي جذابيت ندارد؛ زيرا از اواسط فروردين ماه
پس از اوجي که شاخص بورس تجربه کرد، به يک باره روندي نزولي در پيش گرفت و از لبه 27 هزار واحد، به 24 هزار واحد رسيده است. 

هنگامي که شاخصهاي بورس به نقطه اوج رسيده بود و معادلات اقتصادي را به نفع خود رقم مي زد، عد ه اي از صاحب نظران اقتصادي معتقد بودند روندي که شاخصها در پيش گرفته ، غيرمنطقي و غيرطبيعي است.
نکته اي که در شرايط کنوني و در روزهاي افت شاخصها، محمدباقر صدري، عضو انجمن اقتصاددانان ايران به آن اشاره مي کند و مي گويد: کاهش شاخصهاي بورس ادامه مي يابد؛ افزايشي که بورس تا مرز 27 هزار واحد داشت، غيرطبيعي و غيراصولي بود و روندي که در حال حاضر طي مي کند، بازگشت به روند طبيعي بازار است. 

اما نکته اي که در اينجا مطرح مي شود، اين است که چرا تاکنون بورس نتوانسته سرمايه هاي خرد و سرگرداني که در جامعه حجم آن به بالاي 300 هزار ميليارد تومان مي رسد، به خود جذب کند؟ و اينکه چرا تب ورود به بورس در ميان دارندگان سرمايه هاي اندک بالا نرفته است؟ سرمايه هايي که مي توان آنها را با برنامه هاي مدرن به بخشهاي مولد هدايت کرد. 

محمدباقر صدري، دليل اين اتفاق را مشکل در اجراي اصل 44 قانون اساسي و واگذاريها و نيز حضور نقدينگي هاي کلان در جامعه مي داند. توضيح او چنين است: مجموعه معاملات بورس در گذشته 45 ميليارد دلار بوده و قبل از روند کاهشي، به 160 تا 170 ميليارد دلار رسيد. اين در حالي است که با وجود اين روند افزايشي، هم اکنون تعداد سهامداران به 3 ميليون نفر هم نرسيده که نشان مي دهد بورس هنوز مردمي نشده است و نتوانسته صاحبان درآمد خرد را به خود جذب کند.

به باور او، توفيق نداشتن بازار سرمايه، برخلاف اصل 44 قانون اساسي است؛ زيرا براساس اين سياست، شرکتهايي که از پول مردم ايجاد شده بود، در روند واگذاريها بايد به خود آنها باز مي گشت. اما شيوه واگذاريها به گونه اي است که انحصار در آن وجود دارد و با وجود 75 ميليون نفر جمعيت، 3 ميليون سهامدار هم نداريم. صدري با اشاره به تعداد سهامداران در دو کشور مالزي و ترکيه، مي گويد: مالزي با 24 ميليون نفر جمعيت، در حال حاضر 12 ميليون سهامدار دارد. ترکيه هم با 73 ميليون جمعيت، بورس آن 24 ميليون سهامدار به خود جذب کرده است. در واقع وجود اين تعداد سهامدار در کشورهاي ديگر، نشان مي دهد بورس ايران در محدوده اي حرکت مي کند که نامطلوب است.


کد مطلب: 2684

آدرس مطلب: http://titronline.ir/vdcb.wb5urhb0aiupr.html?2684

تيترآنلاين
  http://titronline.ir