تيترآنلاين - شورای امنیت در جهت اشتباه حرکت کرده است - نسخه قابل چاپ

شورای امنیت در جهت اشتباه حرکت کرده است

19 خرداد 1389 ساعت 21:15

به احتمال زیاد، تحریمها سبب الام مردم ایران خواهد شد و به نفع کسانی خواهد بود که در همه طرفها با حاکم شدن گفتگوها مخالف هستند


تيترآنلاين - نماینده برزیل در شورای امنیت سازمان ملل متحد اعلام کرد: تصویب قطعنامه جدید شورای امنیت سازمان ملل متحد برای تحریم ایران اشتباه است. به گزارش مونیتورینگ اخبار خارجی واحد مرکزی خبر، ماریا لوییزا روبریو ، نماینده برزیل در سازمان ملل متحد، در سخنانی پیش از رای گیری اعلام کرد:" برزیل به پیش نویس قطعنامه رای منفی می دهد.

ما با انجام دادن این کار به نیتی پایبند هستیم که الهام بخش ما در تلاشهایی بود که به بیانیه هفدهم ماه مه تهران منجر شد.

ما بدان خاطر این کار را انجام می دهیم (به قطعنامه رای منفی می دهیم) زیرا فکر نمی کنیم تحریمها ابزار موثری در این زمینه باشد.

به احتمال زیاد، تحریمها سبب الام مردم ایران خواهد شد و به نفع کسانی خواهد بود که در همه طرفها با حاکم شدن گفتگوها مخالف هستند.

تجربه های گذشته در شورای امنیت بویژه مورد عراق نشان می دهد که با وجود تحریمها، تهدیدها و منزوی شدن می تواند پیامدهای فاجعه باری را به همراه داشته باشد.

ما در عین حال، بدان خاطر رای منفی به این قطعنامه می دهیم که تصویب قطعنامه در چنین مقطعی برخلاف تلاشهای موفقی قرار دارد که برزیل و ترکیه برای تعامل با ایران صورت داده اند تا از طریق مذاکره ، برنامه هسته ای ایران حل و فصل شود." نماینده برزیل در شورای امنیت سازمان ملل متحد در ادامه افزود: "همانطور که برزیل بارها اعلام کرده است بیانیه تهران که در هفدهم مه به تصویب رسید ، فرصتی منحصر به فرد است که نباید از دست برود.

بالاترین مقامات ایرانی با این طرح موافقت کردند و مجلس ایران نیز از این طرح حمایت کرد.

بیانیه تهران ، راه حلی را ترویج کرد که از تحقق کامل حقوق ایران برای استفاده صلح امیز از انرژی هسته ای حصول اطمینان خواهد کرد و در عین حال تضمینهای کامل و قابل راستی ازمایی ارائه خواهد کرد مبنی بر اینکه برنامه هسته ای ایران صرفا اهداف صلح امیز دارد.

ما کاملا معتقد هستیم که تنها راه نیل به این هدف دسته جمعی ، جلب همکاری های ایران از طریق گفتگوی موثر و مذاکرات است.

بیانیه تهران نشان داد که گفتگو و ترغیب (طرف مقابل)می تواند بیش از اقدامات تنبیهی نتیجه بخش باشد.

هدف این بیانیه ان بود که اعتمادسازی لازم برای پرداختن به همه مسائل مطرح در زمینه برنامه هسته ای ایجاد شود.

همانطور که امروز اعلام کردیم بیانیه مشترک (تهران) سبب از بین رفتن مانع سیاسی شد که در مسیر پیشنهاد اژانس بین المللی انرژی اتمی در اکتبر دو هزار و نه قرار داشت." ماریا لوییزا روبریو در ادامه گفت:"بسیاری از دولتها و نهادها و شخصیتهای مطرح به ارزش بیانیه تهران تاکید کردند و اینکه این بیانیه ، گام مهمی برای بحثهای وسیع تر درباره برنامه هسته ای ایران است.

دولت برزیل به شدت از این مسئله ابراز تاسف می کند که بیانیه مشترک (تهران) انقدر که درخور شان ان بود از نظر سیاسی به رسمیت شناخته نشد و زمان داده نشد تا این بیانیه نتیجه بخش باشد.

برزیل تعجیل برای تصویب تحریمها را پیش از انکه طرفهای مطرح بتوانند بنشینند و درباره اجرای بیانیه تهران به بحث بپردازند، غیرطبیعی می داند.

پاسخ گروه وین به نامه ایران به تاریخ بیست و چهارم ماه مه که حاوی پایبندی ایران به بیانیه تهران است، چند ساعت پیش دریافت شد.

هیچ زمانی داده نشد که ایران به دیدگاههای گروه وین واکنش نشان بدهد و اینکه پیشنهاد شده است جلسه ای فنی برگزار شود تا در ان مسائل به بحث گذاشته شود.

تصویب قطعنامه در چنین شرایطی، پیام نادرستی را منتقل می کند مبنی بر اینکه چه نقطه ای می تواند شروع تعامل سازنده در وین باشد.

در عین حال، این مساله گویای نگرانی شدیدی است درخصوص اینکه اعضای دائم شورای امنیت سازمان ملل متحد با اعضای غیردائم این شورا چگونه در درون خودشان به مذاکره می پردازند." ماریا لوییزا روبریو در ادامه گفت:" خلع سلاح هسته ای و جلوگیری از اشاعه هسته ای بسیار مهم است و پیشینه برزیل در این خصوص کاملا پاک و شفاف است.

ما قبلا تصریح کرده ایم و حال نیز بار دیگر تاکید می کنیم همه فعالیتهای هسته ای باید زیر نظر پادمانهای قابل اجرای اژانس بین المللی انرژی اتمی انجام شود و فعالیتهای هسته ای ایران به هیچ وجه از این قاعده مستثنی نیست.

ما همچنان بر این اعتقاد هستیم که بیانیه تهران سندی خوب بود و باید همچنان پیگیری شود.

امیدوارم همه طرفهای مطرح به خرد بلندمدت نهفته در انجام دادن این کار توجه داشته باشند.

به نظر ما، تصویب قطعنامه جدید ایران در شورای امنیت سازمان ملل متحد سبب به تاخیر افتادن روند حصول اطمینان از این مساله می شود و نه اینکه سبب تسریع این روند شود.

نباید این فرصت را برای استفاده از روندی از دست بدهیم که می تواند به راه حل مبتنی بر مذاکره و مسالمت امیز برای این مساله منجر شود.

نگرانی درخصوص برنامه هسته ای ایران را که امروزه مطرح است نمی توان از بین برد مگر اینکه گفتگو اغاز شود.

با تصویب قطعنامه، شورای امنیت عملا در یکی از دو راهی حرکت می کند که قرار بوده است به صورت موازی در کنار یکدیگر قرار داشته باشد.

به نظر ما، شورای امنیت در جهت اشتباه حرکت کرده است." 

                                                  ****      ****     ****

نماینده ترکیه در سازمان ملل متحد تصریح کرد ترکیه مخالف تصویب قطعنامه شورای امنیت برای تحریم ایران است ولی تصویب این قطعنامه به معنی پایان تلاش های دیپلماتیک برای حل و فصل مساله اتمی ایران نیست.

باکی ایلکین گفت انتظار ما از ایران این است که به سوی اجرای بیانیه (تهران) گام بردارد و این بیانیه باید همچنان مطرح باشد.

ایلکین ادامه داد ایران همچنین باید به گفتگوهای خود با پنج بعلاوه یک ادامه دهد تا موضوع برنامه اتمی این کشور از جمله تعلیق غنی سازی اورانیوم به بحث گذاشته شود و ما نیز می توانیم به این روند کمک کنیم. وی ادامه داد جمهوری ترکیه به این قطعنامه رای منفی خواهد داد. نماینده ترکیه در سازمان ملل گفت ترکیه به مسئولیت خود در زمینه عدم اشاعه تسلیحات اتمی، رژیم منع اشاعه و ابزارهای آن پایبند است.

ما نمی خواهیم هیچ کشوری در منطقه ما به سلاح اتمی دست یابد و چنین اقدامی (تصویب قطعنامه) رسیدن به چنین هدفی، یعنی خاورمیانه عاری از سلاح های اتمی را دشوارتر می کند.

وی ادامه داد ما برای رسیدن به اعتماد سازی هیچ جایگزینی برای راههای دیپلماتیک سراغ نداریم.

لازم به یادآوری است ما در ماه اکتبر به همراه برزیل بیانیه ای را در تهران امضا کردیم که بر اساس آن می شد سوخت اتمی را مبادله کرد.

بیانیه تهران واقعیتی بزرگ در قبال برنامه اتمی ایران بود که می توانست اعتماد سازی را در برنامه اتمی این کشور ایجاد کند و می شود با اجرای آن در فضایی مثبت، گامی بزرگ در حل و فصل برنامه اتمی ایران برداشت.

بیانیه تهران فرصت بزرگی را برای دیپلماسی فراهم آورد و زمان کافی نیز باید برای اجرای این بیانیه در اختیار قرار می گرفت. وی ادامه داد: همچنین واکنش گروه وین که چند ساعت پیش به دست آمد، اقدامی غیر مفید بود که در آستانه تصویب قطعنامه به شورا ارسال شد و در عزم ما برای موضع خود موثر بود.

موضع ما نشان از عزم ما برای پایبندی به بیانیه تهران و یافتن راهکارهای دیپلماتیک است. وی افزود البته سوالهایی جدی در جامعه جهانی در قبال ماهیت برنامه اتمی ایران وجود دارد که باید روشن شوند.

با استفاده از این فرصت، از ایران می خواهیم با شفافیت کامل در قبال برنامه اتمی خود، با آژانس بین المللی انرژی اتمی همکاری کامل کند تا اعتماد سازی شود. نماینده ترکیه افزود ترکیه برای حل و فصل صلح آمیز این مساله از راههای مسالمت آمیز بسیار اهمیت قائل است.

این قطعنامه با وجود همه تلاش های ما به تصویب می رسد و البته نباید تصویب این قطعنامه را پایان تلاش های دیپلماتیک برای حل و فصل این مساله دانست.

به باور ما باید بعد از تصویب این قطعنامه نیز، تلاش های دیپلماتیک برای حل و فصل آشتی جویانه، با جدیت بیشتر دنبال شود

                                                       **** **** ****

شوراي امنيت سازمان ملل متحد روز چهارشنبه پس از تاخير بيش از يک ساعته به سبب مخالفتهاي گسترده ترکيه، برزيل و لبنان با تحريمهاي خصمانه بر ضد جمهوري اسلامي ايران، با دوازده راي موافق در برابر دو راي مخالف برزيل و ترکيه و يک راي ممتنع لبنان به قطعنامه تحريمهاي شديدتر عليه ايران راي داد.


کد مطلب: 403

آدرس مطلب: http://titronline.ir/vdcakeny149nw.5k4.html?403

تيترآنلاين
  http://titronline.ir