10ماده اعتيادآور پرمصرف جهان
27 مرداد 1389 ساعت 13:30
موادي که در اين مطلب دربارهشان صحبت ميکنيم، پرمصرفترين مواد مخدر و محرک جهان هستند يعني بيشترين آسيب اعتياد، مربوط ميشود به اين 10 ماده مخدر و محرک.
تيترآنلاين - مواد مخدر و محرک، انواع مختلفي دارند و متنوعتر از آنند که حتي فکرش را بکنيد ولي ويژگي مشترک همه اين مواد، تاثير مخرب و مهلکي است که روي جسم و روان انسان دارند. به گزارش تيترآنلاين، مجله همشهري سر نخ، در مقاله اي پرمصرفترين مواد مخدر و محرک جهان را معرفي نموده كه بيشترين آسيب اعتياد، مربوط ميشود به اين 10 ماده مخدر و محرک.
پادزهر مخدر
ترياک در زبان فارسي يعني پادزهر. اين ماده درواقع عصاره در هوا خشکشده گل خشخاش است که با تيغکشيدن به دور کاسبرگ اين گل بهدست ميآيد. واژه ترياک به شکل ترياق به عربي راه پيدا کرده و به شکل theriac وارد زبانهاي اروپايي هم شده است. بيش از 10درصد ترياک را مرفين تشکيل ميدهد که از طريق فرايندهاي شيميايي به هروئين تبديل ميشود. در حقيقت ترياک امروزه بيشتر براي توليد هروئين کشت ميشود. ترياک بيش از همه بهدليل خصوصيات ضددرد و بيحسکننده آن که موجب ميشد عملهاي جراحي ممکن شود، در گذشته مورد توجه پزشکان و جراحان بود. مصرف ترياک به شکل سنتي آن تا هنگام جنگ داخلي آمريکا ادامه داشت. بعد از آن با استخراج مرفين و قابليت تزريق آن، اين دارو به مهمترين داروي ضددرد براي مجروحان جنگي تبديل شد. مرفين هنوز هم پرمصرفترين دارو براي مجروحان جنگي و مصدومان سوانح است.
هروئين
هروئين ماده مخدر تشکيلشده از ترياک است که اغلب به صورت تزريقي مورد استفاده قرار ميگيرد. اين ماده به رنگ سفيد مايل به کرم تلخ و بدبو است که پس از مدتي بوي ترشي و سرکه ميدهد و عوارض ناشي از مصرف اين ماده مخدر مهلک مثل اضطراب، وابستگي، تغييرات شخصيتي، کاهش علايق و انگيزهها، يبوست، انقباض مردمک چشم، از دست دادن اشتها، ضعيفشدن عکسالعملها، اختلالات تنفسي، ناراحتيهاي ريوي و... است. تزريق هروئين، تغييرات شديد و ناگهاني در دستگاه گردش خون ايجاد و بسيار سريع و مستقيم اثر ميکند.
هروئين مثل ديگر مشتقات ترياک، درد را کاهش ميدهد و باعث ايجاد احساس راحتي در عضلات و مفاصل ميشود اما پس از مدتي اثر دارو از بين رفته و معتاد به حال اول بازميگردد. هروئين در دسته A مواد مخدر طبقهبندي شده و مجازات متخلفان در مورد مصرف، خريد و فروش و نگهداري و قاچاق اين ماده مخدر در بسياري از کشورها، حبس ابد يا پرداخت جريمه است.
اکستازي
اکستازي ترکيبي از ماده مخدر آمفتامين و اسيد «الايدي» است که نام علمي آن «متيلن دياکسي – متامفتامين» يا «امدياماي» است. اين ماده تا سال1980 در انگليس بهعنوان يک داروي عمومي و مجاز مورد استفاده قرار ميگرفت. اکستازي در گروه هيجانزاها دستهبندي ميشود. گزارشهايي که از مرگ و مير ناشي از اين ماده مخدر رسيده، حاکي از آن است که مصرف زياد اکستازي و ترکيب آن با حرکات موزون در هواي گرم و بسته، باعث بروز سکته قلبي در مصرفکنندگان ميشود. از آن جايي که مصرف اکستازي باعث کاهش ميزان اکسيژن خون ميشود، مصرف آن با مشروبات الکلي نيز مهلک و کشنده است.
اکستازي در شکلهاي متفاوت بهصورت قرص يا کپسول و با پوششهاي متنوع به فروش ميرسد. بسياري از اکستازيهاي موجود که به فروش ميرسند جعلي و تقلبي بوده و درصد کمي از آنها با ماده «امدياماي» ترکيب شده و بيشتر اين قرصها مواد ترکيبي ديگر را دربر دارد که بسيار کشنده و مهلک است. استفاده از اين دارو باعث ايجاد حس عصبانيت، پرخاشگري، اضطراب و توهم ميشود.
علف مرگ
حشيش( کانابيس ، علف، گرس، ماريجوانا) جزو آن دسته از مواد اعتيادآور است که بيشترين مصرفکننده را در جهان دارد و نزديک به 5/2 درصد از جمعيت جهان، يعني چيزي معادل 140ميليون نفر از حشيش استفاده ميکنند. حشيش به شکلهاي متفاوت از جمله جامد، گياهي و روغني است و در سيگار و پيپ و حتي در چاي و بيسکويت استفاده ميشود. حشيش بهويژه نوع گياهي آن، باعث گيجي و سردرگميشده و احساس آشفتگي و کلافگي به مصرفکننده ميدهد. حشيش جزو توهمزاها دستهبندي ميشود. استفاده از حشيش، فراموشي ميآورد و مصرفکننده دچار اين توهم ميشود که زمان به کندي در حال گذر است. استفاده از حشيش پيش از رانندگي بسيار خطرناک و در بسياري از موارد مرگبار اعلام شده است.
الاسدي
اسيد دي اتيلاميد ليزرژيک که بهاختصار آن را «الاسدي» ميخوانند، در گروه قويترين مخدرهاي توهمزا جاي دارد. اين ماده در سال1938 توسط آلبرت هافمن - شيميدان سوئيسي - کشف شد. هرچند هدفهافمن از کشف اين ماده، درمان سرماخوردگي ساده بود اما اگر اين شيميدان ميدانست که روزي ماده کشف شدهاش به يکي از مخربترين مخدرها تبديل ميشود، شايد هيچگاه اين قدم را براي پيشرفت علم برنميداشت.
يک يا دو ساعت از مصرف قرصهاي الاسدي که ميگذرد آثار سوءمصرف آن نمايان ميشود. اين ماده روي حواس بينايي و شنوايي تاثير زيادي ميگذارد و تغييرات فاحشي در ادراک فرد مصرفکننده ايجاد ميکند؛ اين تغييرات ممکن است شامل بد شکل کردن، عجيب و غريب کردن يا حتي زيبا جلوهدادن تصاوير و صداها باشد. حتي ممکن است هنگام استفاده از آن، فرد دچار اضطراب، سردرگمي و نگراني شود؛ بهويژه اگر در مکاني غريب و ناآشنا مورد استعمال قرار گيرد. او ممکن است هر لحظه احساس ترس کند و از طرفي بيقراري شديدي در خود احساس ميکند.
از ديگر خطرات شديد استفاده از اين قرصها، گيجي، هذيانگويي و ديوانهوار رفتار کردن است. اين ماده مخدر پس از مصرف باعث ايجاد تغييرات در حالت فيزيکي بدن نميشود اما تأثير منفي آن بر روح و روان، به حدي است که فرد پس از مصرف در صورت رانندگي به احتمال زياد حادثهاي مرگبار را رقم خواهد زد؛ چراکه تاثير آن از شش تا 12 ساعت باقي مانده و قابليت تصميمگيري را از فرد سلب ميکند. الاسدي در طبقه A مواده مخدر دستهبندي شده و حداکثر مجازات براي متخلفان در اين رابطه وجود دارد.
کوکائين
کوکائين ماده مخدري است که با عنوان گياه کوکا در آمريکاي جنوبي کشت ميشود. براي قرنها، شهروندان آمريکاي جنوبي در جشنهاي سنتي، مهمانيها، اوقات فراغت و حتي سرکار يا در منزل، برگهاي اين گياه را بهصورت آدامس ميجويدند. کوکائين در دسته مهيجها يا هيجانآورها تقسيمبندي ميشود و به صورت استنشاقي، محلول در آب يا حتي به صورت تزريقي مورد استفاده قرار ميگيرد. کوکائين که به صورت سيگار هم مورد استفاده قرار ميگيرد مانند کريستالهاي کوچک است که داخل تنباکو، سيگار يا پيپ جاسازي شده و استعمال آن 15دقيقه طول ميکشد. کوکائين در دستهA مواد مخدر طبقهبندي شده و حداکثر مجازاتي که متوجه متخلفان در رابطه با کوکائين صادر ميشود، حبس ابد يا پرداخت جريمه است.
تنفس مسموم
استفاده از سولونتها و افشانهها بهعنوان يک نوع ماده مخدر، بدترين نوع استفاده از مواد مخدر بهشمار ميرود. اين افشانهها معمولا ماهيت طبيعي شيميايي دارند و به طور صنعتي تهيه ميشوند. مشهورترين آنها، حلال چسب است که ميتوان آن را بهراحتي از فروشگاههاي مربوطه تهيه کرد. از ديگر حلالهاي مخدر ميتوان به لاک ناخن، گاز فندک و نفت اشاره کرد. نوجوانان، بيشترين مصرفکنندگان اين مواد اعتيادآور غيرمعمول هستند. از آنجايي که اين مواد را بهراحتي و با نازلترين قيمت ميتوان تهيه کرد، معمولا قشر کمدرآمد، فقير و کودکان به اين ماده روي ميآورند. بهعنوان مثال نوجوانهاي کازابلانکا و موراکو تنها با پرداخت 10سنت، نوعي چسب که براي تعمير لايه داخلي لاستيک دوچرخه استفاده ميشود را تهيه ميکنند و با ريختن آن در يک کيسه پلاستيکي و کشيدن نفس عميق از داخل کيسه، به نوعي سرخوشي کاذب و بيهوشي دست پيدا ميکنند که البته اين روش يکي از خطرناکترين روشهاي ممکن در استفاده از ماده مخدر است؛ زيرا گزارشهاي بسياري از خفگي هنگام مصرف اين مواد مرگبار در سراسر دنيا به ثبت رسيده است.
قارچهاي روانگردان
در جهان بيش از 180نوع قارچ مخدر وجود دارد که همگي آنها حاوي مواد سميو توهمزا هستند. اين نوع قارچها از سالهاي بسيار دور در مکزيک و قبايلي که در اين کشور زندگي ميکردند، مورد استفاده قرار ميگرفت؛ اما امروزه استفاده از اين ماده آنچنان فراگير شده که يکي از مشهورترين و شناختهشدهترين مادههاي طبيعي توهمزا در جهان به شمار ميرود. 20 دقيقه که از مصرف اين قارچها ميگذرد، توهم ناشي از اثر سوءمصرف اين ماده در فرد ظاهر ميشود البته استفاده از اين قارچها به همين راحتيها هم نيست و ميزان سم موجود در برخي از آنها، آنقدر بالا است که در اثر انتخاب نادرست مرگ فردي که به اشتباه قارچ مخدر را مصرف کرده، حتمي است. نکته جالب و در عين حال قابل تأمل اينجاست که در برخي از کشورهاي اروپايي، بدون درنظر گرفتن مهلک بودن اين قارچها، اگر شخصي بخواهد اين قارچها را بچيند، به شرط اينکه فردي را که قبلا اين قارچها را چيده و با نوع آنها آشنايي دارد همراه خود ببرد، ميتواند اين کار را بهراحتي انجام دهد؛ مثلا در کشور انگلستان استفاده از اين قارچها آزاد است اما فرآيند آمادهسازي و فروش آنها جرمي به حساب ميآيد که با آن برخورد ميشود اما در برخي از کشورهاي ديگر مانند هلند استفاده از اين ماده از سوي دولت منع شده و با فرد خاطي بهشدت برخورد خواهد شد. مصرفکنندگان آنها را به صورت خشک شده، پخته يا دمکشيده در چاي و حتي به صورت خام استفاده ميکنند.
خت
ماده مخدر «خت» سالهاي سال است که در کشورهاي آفريقايي، يمن، سومالي و اتيوپي مورد استفاده قرار ميگيرد. هنگاميکه خت مانند آدامس جويده ميشود، تاثيري مشابه با مواد مخدر آمفتامين دارد. اين دارو که باعث تغيير رنگ دندانها و لثه ميشود، به سرطان دهان ميانجامد ولي هنوز به صورت قانوني در برخي کشورهاي آفريقايي مورد استفاده قرار ميگيرد. شکل ظاهري ماده مخدر خت، همانند چاي سبز است که برگها و گلهاي آن خاصيت اعتيادآور دارند. اين ماده مخدر در مناطق بومي شرق آفريقا کشت شده و استفاده ميشود.
قرصي کشندهتر از ترياک
مشتقات اسيد باربيتوريککه بهعنوان داروي مسکن و خوابآور تجويز ميشود نيز يکي از قرصهايي است که بهعنوان ماده مخدر مورد استفاده قرار ميگيرد. البته در گذشته پزشکها براي آرامکردن بيماران بهعنوان يک مسکن اين دارو را تجويز ميکردند تا اينکه از قرن 19 به بعد، باربيتوريک بهعنوان يک ماده مخدر وارد بازار شد. اثرات سوء اين دارو عبارتند از احساس آرامش ذهني و فيزيکي بيش از حد، بهطوري که انجام هرگونه فعاليت را از انسان سلب ميکند و موجب وابستگي شديد براي برطرفکردن نيازها حتي نيازهاي اوليه به اطرافيان ميشود. به عقيده پزشکان اعتياد به اين دارو، چندين بار مخربتر و خانمانسوزتر از اعتياد به ترياک است.
کراک
نوعي ماده مخدر با منشاء کوکائين است که مي گويند از اوايل دهه 80 ميلادي ابداع شدهاست. کراک به صورت تکههاي بلور است که به صورت تدخيني مصرف ميشود. در ترکيب کراک ، نمک کلريد آمونيوم و مقدار کمي آب وجود دارد. براي افزايش حجم کراک در توليد آن از بي کربنات سديم (جوش شيرين ) هم استفاده ميشود. کوکائيني که از فرآيند تخليص کراک بهدست ميآيد درجه خلوص بالايي دارد.
علت نام گذاري کراک صدايي است که هنگام گرم کردن بلورها در اثر تبخير آب ايجاد ميشود. تفاوت کراک با کوکائين از نظر شيميايي در آن است که براي تهيه کوکائين به شکلي که قابل تزريق باشد، لازم است که آن را با اسيد کلريدريک خنثي کنند و کراک در واقع فرم خنثينشده کوکائين است.
کراک ناخالص برخلاف انواع خالصتر کوکائين داراي قيمت پاييني است که باعث رواج آن در ميان اقشار پايين جامعه ميشود. در ايالت متحده مجازات همراه داشتن پنج گرم کراک حداقل پنج سال زندان ميباشد که اين برابر با مجازات همراه داشتن نيم کيلو پودر کوکائين است.داشتن قيمت پايين (نسبت به کوکائين)، وابستگي روحي و ضررهاي بازگشت ناپذير جسمي از مشخصههاي کراک کوکائين هستند .البته کراکي که در ايران و خاورميانه رواج دارد در واقع از هرويين به دست ميآيد وعوارضش چندين برابر خود هروئين است.
کد مطلب: 773
آدرس مطلب: http://titronline.ir/vdcaken0149n0.5k4.html?773