بانک مرکزي به اقتصاد کلان، نگاه خرد دارد
نويسنده: دکتر محمدحسين اديب
قدس , 16 خرداد 1390 ساعت 14:33
ريشه عمده عدم تعادلهاي موجود در اقتصاد کلان به جهت نگاه بانک مرکزي مربوط مي شود. نظام پولي يک پارادايم و فرايند زنده است، اما بانک مرکزي از آن تلقي يک پروژه دارد.
با دو نرخي شدن ارز، به اقتصاد علامت داده مي شود تا سپرده ريالي به ارز تبديل شود. اين در حالي است که بانک مرکزي نمي تواند ارز را دو نرخي کند و در مرحله بعد مانع تبديل سپرده هاي ريالي به ارز شود.
با اين حال، حرکت در جهت مانع شدن تبديل سپرده ريالي به ارز، فقط وقتي موفق خواهد بود که ارز تک نرخي شود، چرا که عواقب دو نرخي شدن ارز، دلاري شدن اقتصاد است.
شواهد مي گويد؛ طي دو ماه گذشته بانک مرکزي در حوزه کنترل نرخ سکه، ارز و تغيير مصوبه شوراي پول و اعتبار در افزايش نرخ سود سپرده ناموفق بوده است.
بانک مرکزي به اقتصاد کلان، نگاه خرد دارد و ريشه عمده عدم تعادلهاي موجود در اقتصاد کلان به جهت نگاه بانک مرکزي مربوط مي شود. نظام پولي يک پارادايم و فرايند زنده است، اما بانک مرکزي از آن تلقي يک پروژه دارد.
در اين راستا بايد گفت، غيرممکن است سود سپرده سالانه 17 درصد باشد و نرخ ارز ثابت بماند. ثابت بودن نرخ ارز و پرداخت سود سپرده به ميزان 15 تا 17 درصد به معناي افزايش ارزش دارايي دلاري به ميزان سود سپرده ريالي است. همچنين تثبيت نرخ ارز براي مدت طولاني و پرداخت سودهاي بالا به سپرده در نقطه اي به عکس العمل سپرده گذار براي تبديل ريال به ارز مي انجامد و اقتصاد ايران در وضعيت موجود، در اين نقطه قرار دارد.
از سوي ديگر بايد گفت، اقتصاد کلان ايران به سبب سياستهاي غلط پولي بانک مرکزي از سال 81 تاکنون دچار عدم تعادلهاي جدي است و اين عدم تعادلها امروز به سطحي رسيده که بايد تعادل جايگزين عدم تعادل شود.
کد مطلب: 2557
آدرس مطلب: http://titronline.ir/vdca.mnuk49nm05k14.html?2557