تيترآنلاين 4 خرداد 1393 ساعت 8:33 http://titronline.ir/vdch.in-t23nkkftd2.html?6424 -------------------------------------------------- میزان نیترات استفاده شده در محصولات جالیزی ایران دو برابر حد مجاز است عنوان : کشورهای اطراف، سیب زمینی و پیاز ایران را به دلیل نیتریت بالا وارد نمی‌کنند -------------------------------------------------- نیترات در بدن می‌تواند به نیتریت تبدیل شود و به طورکلی نیتروزآمین‌ها عامل ایجاد سرطان در بدن هستند متن : کار شناس ارشد بهداشت و تغذیه گفت: میزان نیترات در محصولات جالیزی ما علی الخصوص در سیب زمینی و پیاز، بسیار بالا تر ‏از حد تعیین شده است و این امر علاوه براینکه تهدیدی برای سلامت داخلی محسوب می شود، بازار صادرات محصول ما را هم دچار ‏آسیب کرده و علت آن عدم مدیریت صحیح و اطلاع رسانی به کشاورزان است.به گزارش سینا به نقل از بسیج جامعه پزشکی کشور، مهندس کاظم قوشچی کار شناس ارشد بهداشت مواد غذایی و عضو بسیج جامعه پزشکی ارومیه گفت: آمار بالای بیماری های غیرواگیر و پیشرفت این بیماری ها اصولا مردم را متحمل هزینه های زیادی می ‏کند. نظارت بر موضوع کیفیت غذا و خوراک مردم به معنای تنظیم سفره های غذایی و تامین غذای سالم در حل مشکلات عدیده ای که ‏از این بیماری های غیرواگیر ناشی می شود، بسیار موثر است. سازمان متولی خاصی برای کنترل کیفیت مواد غذایی نداریم این کار شناس ارشد بهداشت مواد غذایی ادامه داد: متاسفانه در حال حاضر برای تامین غذای سالم به علت وجود موازی کاری هایی ‏که در سیستم اداری ما وجود دارد و به علت عدم تعریف درست از وظایف سازمان هایی که ناظر بر ایمنی مواد غذایی هستند، یک ‏سری مشکلاتی را در نظارت بر کیفیت مواد غذایی در سطح کشور داریم. وی با ذکر یک مثال گفت: در میوه جات و صیفی جاتی که مورد مصرف روزانه مردم است، به هیچ وجه مطمئن نیستیم که سموم، نیترات ‏ ها و نیتریت های (عوامل نگهدارنده) باقیمانده احتمالی، بررسی می شود یا خیر و در این زمینه جواب درستی را به مصرف کننده گان ‏مان نمی توانیم بدهیم. چراکه در این خصوص سازمان متولی ثابت و خاصی که ضوابط درستی در این زمینه داشته باشد، نداریم . کشورهای اطراف، سیب زمینی و پیاز ایران را به دلیل نیتریت بالا وارد نمی کنند قوشچی افزود: خوشبختانه ما با همه استاندارهای جهانی در زمینه بهداشت مواد غذایی آشنا هستیم و همه تجهیزات آن را در اختیار ‏داریم اما بی توجهی به آن باعث شده که حتی در صادرات محصولات غذایی دچار آسیب شویم . این کار شناس ارشد بهداشت مواد غذایی گفت: برای مثال، کشورهای اطراف، پیاز و سیب زمینی تولیدی ما را وارد نمی کنند زیراکه ‏گفته می شود دارای نیترات بسیار بالا است و این مواد نگهدارنده از عوامل به وجود آمدن بیماری های بسیار خطرناک است. همچنین ‏مصرف بالای کودهای شیمیایی برای رشد این محصولات که فقط به صورت کمی غیرطبیعی و بزرگ تر جلوه کند، برای مصرف ‏کننده ای که هر روزه از این محصولات کشاورزی استفاده می کنند، اثرات زیان بار بسیاری دارد . وی در ادامه گفت: نیترات در بدن می تواند به نیتریت تبدیل شود و به طورکلی نیتروزآمین ها عامل ایجاد سرطان در بدن هستند. البته ‏نیترات به صورت های دیگر نیز می تواند وارد خون شده و موجب آسیب برای بدن می باشد. مهندس قوشچی افزود: طبق تحقیقاتی که در کشورهای تولیدکننده سبزیجات انجام گرفته است؛ به دلیل مصرف بالای کودهای ازته یا ‏ه مان اوره و کودهای نیتروژن دار، میزان نیترات در محصول سبزیجات ریشه ای، بوته ای و برگی بیش از حد مجاز است . میزان نیترات استفاده شده در محصولات جالیزی ایران دو برابر حد مجاز است این کار شناس ارشد بهداشت مواد غذایی افزود: متاسفانه میزان نیترات در محصولات جالیزی ما علی الخصوص در سیب زمینی و ‏پیاز، بسیار بالا تر از حد تعیین شده است و در این رابطه می توان گفت حداکثر میزان مجاز نیترات در سیب زمینی ۲۵۰ ‏ppm‏ است ‏اما در محصولات ما این مقدار به ۵۰۰ ‏ppm‏ ‏ هم رسیده است . وی گفت: این امر علاوه براینکه تهدیدی برای سلامت داخلی است، بازار صادرات محصول ما را هم دچار آسیب کرده است. برخی ‏کشور ها در همسایگی ایران که همواره بازار مصرف ما بودند، محصولات سیب زمینی و پیاز را برگشت داده اند و دیگر نمی خرند. ‏برای مثال، کشور عراق وارادت خود را از ایران بسیار پایین آورده است. مهندس قوشچی گفت: به طورکلی، حوزه صادرات ایران بسیار محدود شده و تنها به چند کشور همسایه صادرات داریم که اگر این ‏کشور ها هم آزمایش های دقیق بر روی محصولات ما بکنند شاید دیگر مشتری نباشند . عدم مدیریت درست سبب شده کیفیت فدای کمیت شود این کار شناس ارشد بهداشت مواد غذایی در پایان خاطرنشان کرد: علت این موضوع عدم مدیریت و اطلاع رسانی در بخش ‏کشاورزی می باشد و به همین خاطر کشاورزان کیفیت را فدای کمیت کرده اند و می خواهند به هر قیمتی تولید بیشتر داشته باشند .